Skrøpelige tilstander døla-kommuner

Dårlige tall: Det står dårligere til i kommuene i Innlandet enn i landet for øvrig, sier regnskapstall for 2018.

Dårlige tall: Det står dårligere til i kommuene i Innlandet enn i landet for øvrig, sier regnskapstall for 2018.

DEL

gd mener 

Det står dårlig til med kommunene i Innlandet. Regnskapstall for 2018 plasserer kommuner i Innlandet på bunnen av Kommunal Rapports resultatbørs. 16 kommuner i Oppland har levert data. Kommunene Nord-Fron, Sel, Gausdal, Lunner, Søndre Land og Etnedal har alle røde tall i regnskapene. Og det står ikke veldig mye bedre til i Hedmark.

Regnskapstallene er illevarslende, og markerer et tidsskille. Etter noen gode år, gir 2018 betydelig svakere resultater for Kommune-Norge som helhet. Fortsatt ligger de samlede resultatene over det anbefalte nivået fra Teknisk beregningsutvalg, men Innlandet trekker snittet betydelig ned.

Ingen har klare analyser som forklarer Innlandets elendighet. Regjeringspartiene vil ventelig peke på at kommunene er styrt av rødgrønne flertall. Rødgrønne politikere vil peke på Regjeringen, og på at vedtatte endringer i kommunenes inntektssystem gir slike utslag.

Professor Bjarne Jensen ved Høgskolen i Innlandet mener ifølge Kommunal Rapport at det er grunn til å se nærmere på om inntektsutviklingen er svakere i innlandskommunene enn i andre deler av landet. Dersom det er tilfelle, må det komme korrigeringer i inntektssystemet når Regjeringen legger fram sitt opplegg for kommuneøkonomien i 2020 i midten av mai. Det haster med andre ord å finne gode forklaringer på den elendige resultatutviklingen.

Utsikter til negative tall kan ikke møtes med andre tiltak enn kutt i tjenestetilbud

Det er også nødvendig å følge med på om utviklingen de første månedene av 2019 går i samme retning. Kommunene har knapt noen muligheter for å korrigere egne inntekter. Utsikter til nye, negative tall kan derfor ikke møtes med andre tiltak enn kutt i kommunale tilbud. Noen har fått en særdeles tung start på kommunevalgkampen ...

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags