Bøkenes tid er ikke ute ...

Tilbud: Bibliotekene er prisgitt ansatte som brenner for bøkene og biblioteket til en motor for et bredere kulturliv. Alle trenger de politisk oppmerksomhet og

Tilbud: Bibliotekene er prisgitt ansatte som brenner for bøkene og biblioteket til en motor for et bredere kulturliv. Alle trenger de politisk oppmerksomhet og

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

gd mener 
Det er en åpenbar sammenheng mellom hvor mye penger kommunene bruker på sine bibliotektjenester og innbyggernes bruk av bibliotekene. Lite penger til bemanning og innkjøp betyr lavere utlånsfrekvens. Og redusert utlån betyr trolig mindre lesing.

Bibliotekene var en viktig del av grunnmuren i kommunalt kulturliv. Over tid har vi sett hvordan bibliotekfilialer har blitt strøket av kartet. Det er få som roper høyt når bibliotekenes relativt små poster i kommunale budsjetter møter sparekniven. I den digitale tidsalder har det vært lett å tenke at innbyggernes kulturelle behov kan dekkes på andre måter. I 2018 vet vi at lite eller ingenting kan erstatte bøkene, enten de er trykt på papir eller kommer i andre formater.

Bibliotekene må spille sine roller på nye måter. Vi ser stadig gode eksempler på at disse kommunale utlånssentralene vokser seg inn i samtiden ved å bli bedre og mer aktive formidlere. Som små kommunale enheter er de prisgitt få ansattes kompetanse og vilje til å drive mer utadrettet virksomhet.

De bibliotekansatte i Lom møter tøffere tider ved nettopp å sprenge seg litt ut av de tradisjonelle rammene. Også ved andre bibliotek i distriktet ser vi hvordan ansatte som fortsatt brenner for bøkene, gjør gode forsøk på å gjøre biblioteket til en motor for et bredere kulturliv. Alle trenger de politisk oppmerksomhet og allierte som vil kjempe for å styrke den lokale, kulturelle kapitalen.

Lillehammer har en utfordring i å bli en litteraturby også for sine egne

Så ser vi at Lillehammer er blant kommunene som bruker forholdsvis lite penger på bibliotek, og at lave bevilgninger også reflekteres av utlånstallene. En by med nyvunnet status som UNESCO-litteraturby, har en åpenbar utfordring i å bli en litteraturby også for sine egne.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags