Gå til sidens hovedinnhold

VM-kampen: Skiledelsen er habil

Artikkelen er over 3 år gammel

gd mener Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ledelsen i Norges Skiforbund er ikke egnet til å kunne vurdere søknadene om VM i alpint, mener idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner. Kjenner kom på banen for å kommentere en liste NRK har laget, som viser koblinger mellom folk i Norges Skiforbund og Kvitfjell/Hafjell.

Selvsagt er det bånd mellom skiforbundet og Kvitfjell/Hafjell. OL-anleggene har vært skiforbundets arena for internasjonale alpinøvelser siden før OL i 1994. Begge har status som nasjonalanlegg. Nasjonalanleggsavtalen for Kvitfjell er på hell. Uavhengig av om det blir Kvitfjell/Hafjell eller Narvik som blir Norges kandidat til å søke alpin-VM, må avtalen som gjelder Kvitfjell reforhandles. Avtalen som gjelder Hafjell ble undertegnet så sent som i 2015, og den løper i 10 år.

Forbundets ledelse er plassert inn i sine roller for å ivareta skiforbundets interesser i nasjonalanleggene, og i det spleiselaget mellom idretten, kommunene og Staten som disse representerer.

Når Stortinget hvert år vedtar statsbudsjettet, ligger denne formuleringen nedfelt i dokumentene: «Nasjonalanlegg skal brukes til presentasjon av internasjonal eliteidrett og være arenaer for internasjonale mesterskap og konkurranser i Norge. Det er videre et mål at nasjonalanleggene skal fungere som sentre for de respektive særidrettene.» Skiforbundet kunne utmerket godt for lengst ha vedtatt å gå for at Kvitfjell/Hafjell er Norges søkerkandidat. Det ville vært i tråd hva det offisielle Norge mener et nasjonalanlegg skal være.

Ski-ledelsen er plassert inn i sine roller for å ivareta skiforbundets interesser

I stedet valgte forbundet altså å åpne for den konkurransen Narvik har meldt seg på i. Narvik har gått inn i dette med åpne øyne. Statusen som nasjonalanlegg må nødvendigvis være et konkurransefortrinn for Lillehammer-regionen, på samme måte som årlige verdenscuprenn og nesten 30 års erfaring er det.