Lågen trenger gode venner

Ryddetid: Hvis Sør-Fron kommune får det som kommunen vil, blir det ryddedugnad langs Lågen.Arkivfoto

Ryddetid: Hvis Sør-Fron kommune får det som kommunen vil, blir det ryddedugnad langs Lågen.Arkivfoto

DEL

gd mener 

Strandsona langs Lågen er kraftig forsøplet. Store og små flommer flytter med seg både landbruksplast og annet avfall nedstrøms vassdraget. Avfallet er til åpenbar, visuell sjenanse, men er også en del av den enorme forsøplingen som til slutt ender som store avfallsberg i havet.

Det er først og fremst det flomrammede varelaget fra Glasopor AS i Skjåk og landbruksplast som har fått oppmerksomhet. Det første fordi oppryddingen er svært krevende, både arbeidsmessig og økonomisk. Det siste fordi den hvite plasten er svært så iøynefallende, fordi fôrballer på avveie har blitt et vanlig syn når elvene stiger, og fordi gammel landbruksplast henger flagrende igjen på vegetasjonen i strandkanten.

Sør-Fron kommune vil ha andre kommuner med på en dugnad for å rydde opp. Med utsikt til tilskuddsmidler fra Fylkesmannen i Innlandet, bør det være mulig å mobilisere et engasjement for å rydde opp etter gamle synder. Vi har sett en økende bevissthet rundt sikker lagring av fôr og plast, ikke minst etter fjorårets avlingssvikt. Vi bør kunne forvente at denne bevisstheten etter hvert slår inn hos alle. En kommunal invitasjon til ryddedugnad er en god anledning til å vise at næringa tar dette på alvor.

Lågen trenger gode venner, mer enn strengere offentlig forvaltning

Les også: Sør-Fron vil ha med hele dalen på plast-ryddedugnad 

Initiativet til ryddedugnad langs Lågen bør også kunne avlede noe mer. Kampen mot rundballplasten har først og fremst vært frontet av sportsfiskere, det vil si aktive brukere av vassdraget. Lågen trenger flere slike gode venner, mer enn den trenger strengere offentlig forvaltning. Etter ryddeaksjonen, bør kommunene sammen se på hvordan de kan gjøre noe med det alminnelige engasjementet for elva. Vassdraget er relativt dårlig tilgjengelig og lite brukt over lange strekninger. Det blir lite engasjement av slikt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags