Gå til sidens hovedinnhold

Bondens gode navn og rykte

Artikkelen er over 3 år gammel

Gd mener Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Satellittbildene dokumenterer at det ikke står særlig bra til. Rundballer tatt av flommen ligger strandet på steder de ikke skal ligge. Rundballplast ligger like godt synlig i strandkanten mellom E6 og Lågen.

Slik skal det definitivt ikke være. En ting er at det ikke er pent. Den siste tids sterke fokus på plastforurensning, bør også ha lært oss at plast på avveie er et gedigent miljøproblem.

Landbruket må ta dette på alvor. Bondelagsleder Lars Petter Bartnes snakket om den gode husdyrrøkteren og den dyktige agronomens viktige rolle i arbeidet for å redusere utslipp av klimagasser.

Bondens miljørolle er større enn som så. Når rundballer og rundballplast dukker opp i debatten så snart vannføringa i Lågen stiger til noe over det normale, er det fordi noen ikke trekker lærdom av verken egne erfaringer eller henstillinger fra myndighetene om å sikre det plastbelagte fôrlageret.

Debatten om rundballer langs vassdrag rammer flere enn de som ikke har sakene på stell

Kritikken som forutsigbart kommer, rammer hele næringa. På samme måte som de dårligste pelsdyroppdretterne har ødelagt for hele pelsdyrnæringa, og på samme måte som enkelte svineprodusenter med elendig dyrevelferd ødelegger for kolleger over hele landet, rammer også debatten om rundballer langs vassdrag flere enn de som ikke har sakene på stell. Kall det gjerne urettferdig, men slik er det.

Forsøk på å bagatellisere eller på å vri oppmerksomheten over på flomsikringstiltak har samme effekt som å så på steingrunn. Landbruket må vise at næringa tar plastproblematikken på alvor. Det er viktig for miljøet. Det er også viktig for et landbruk som i generasjoner har forvaltet norske naturressurser på en god måte. Dét er avgjørende for bondens gode navn og rykte.