Grisens liv er bondens ansvar

Svinkaktig: Det må komme tiltak som får slutt uetisk matproduksjon.Foto: Scanpix

Svinkaktig: Det må komme tiltak som får slutt uetisk matproduksjon.Foto: Scanpix

DEL

gd mener 

TV-dokumentaren om mishandling i norsk svinehold har skapt mye harme. Harmen er i høyeste grad berettiget. Fordømmelsen av skrekkelige dyrehold er unison. Enstemmighet etterlater et håp om at det er mulig å finne en veg ut av galskapen.

Forsøk på å så tvil om alvoret, er slått til jorden. Vi trenger ikke diskutere grader av alvor og omfang. Det er påvist graverende dyrehold, og det må komme tiltak som får slutt på denne formen for uetisk matproduksjon.

Myndighetskrav og tilhørende tilsyn har ikke vært nok. Selv om både næring og tilsynsmyndigheter mener en del er endret til det bedre etter at de siste skrekkopptakene til TV-programmet ble gjort i 2016, er det knapt noen som tør hevde at problemene er løst. Forsøk på å vise politisk handlekraft kommer i form av forslag om strengere krav og mer tilsyn. Det er uansett ikke nok.

Selvsagt handler dette om produksjonsformer og om høye effektivitetskrav. Også det er et myndighetsanliggende, i et land der matproduksjon er del av et komplisert samspill mellom næring og myndigheter.

Men det handler også om behov for ansvarliggjøring av en næring. Bøndene må rydde i egne rekker. De må sørge for åpenhet i og rundt dyrehold, de må bidra til at det oppleves som gjennomsiktig for forbrukerne, og det må stilles ufravikelige, kollegiale krav om skikkelighet.

Forsøk på å så tvil om alvoret, er slått til jorden

Nortura valgte å politianmelde en av sine egne etter TV-dokumentaren, for så å gå ut med kampanjebudskapet «Står det Gilde på pakka, skal du være trygg på at kjøttet alltid er norsk, og at dyra har hatt det bra». Budskapet provoserer mange. Nå må Nortura komme opp med tiltak som viser hvordan de som markedsleder og bøndenes eget selskap faktisk vet at dyra har hatt det bra før de serveres på forbrukernes bord.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags