Når er seks år en skandale?

BYRÅKRATISK: Seks år har landbruksforvaltningen brukt på å avgjøre en million-sak i Vågå. Ill.foto

BYRÅKRATISK: Seks år har landbruksforvaltningen brukt på å avgjøre en million-sak i Vågå. Ill.foto

DEL

gd mener 

2013: Staten krever tilbakebetaling av tilskudd på til sammen over 1,7 millioner kroner fra gardbrukere i Vågå som driver i samdrift. Myndighetene hevdet at produksjonstilskudd og tilskudd til avløsing var utbetalt på feil grunnlag i hele perioden 2006–2012.

2019: Landbruksdirektoratet frafaller millionkravet, etter å ha gitt gardbrukerne medhold.

Vi skal ikke klage over at myndighetene driver kontroll med viktige tilskuddsordninger. Landbruksdirektoratets saksutredning gir et bilde av en sak som for ukyndige framstår som komplisert. Tidslinjen illustrerer hvordan vedtak og klager på vedtak legger nye måneder og år til en lang saksbehandlingsprosess. Fra Landbruksdirektoratet fikk saken på sitt bord for endelig avgjørelse i mars 2017 og fram til endelig vedtak ble fattet like før årsskiftet, gikk det nesten to år.

I nesten seks år har denne saken gått fram og tilbake mellom landbruksbyråkrater på ulike nivåer. Landbruksdirektoratet erkjenner det uholdbare i tidsbruken. Det er bra. Denne konkrete saken avsluttes uten at vi helt får svar på om noen urettmessige har fått tilskudd de ikke hadde krav på. Det får så være. Etter seks år må både bønder og byråkrater kunne gå videre.

Svaret er ikke flere saksbehandlere, men konstruktive forslag til forenkling og opprydding i mye av det som gjør forvaltningen komplisert og langsom.

Så er forklaringen i denne saken den samme som i andre saker som blir liggende lenge på et av forvaltningens kontorer, uansett nivå: Saksmengden er for stor.

Seks års behandlingstid er egentlig både uakseptabelt og skandaløst. Når det ikke er rom for å ansette flere, må oppgavemengden reduseres. Svaret er ikke flere saksbehandlere, men konstruktive forslag til forenkling og opprydding i mye av det som gjør forvaltningen komplisert og langsom.

Les også: Hermod vant mot staten

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags