Sett fluor på dopinglista

Framtid: Skiforbundets fluorforbud i aldersbestemte klasser er framtidsrettet.

Framtid: Skiforbundets fluorforbud i aldersbestemte klasser er framtidsrettet.

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

gd mener  

Sportsutstyrsgiganten Swix arbeider med å finne alternativer til fluor under skiene, men kan fortsatt ikke komme opp med noe som fullt ut har de samme egenskapene. Heller ikke selskapets konkurrenter har løsninger som er i nærheten av å gjøre skisålene frie for miljøgiften som gir bedre glid.

Det er godt nytt når Swix sier de er på veg, og at de håper å ta nye steg i samarbeid med bilindustrien. Miljø- og helsevennlige alternativer med like gode egenskaper, vil være et konkurransefortrinn. Likevel er ikke alternative løsninger gode nok løsninger før effekten i konkurranseløypene er like god som den er med produktene alle egentlig vil bli kvitt.

Skiidretten må sjøl øke presset mot smurningsprodusentene. Langrennskomiteen i Norges Skiforbund har vedtatt et forbud mot å bruke fluorprodukter i konkurranser for løpere under 16 år. Det er et viktig skritt i riktig retning, fordi det signaliserer riktige holdninger. Men dette første signalet bør også bære bud om at idretten er villig til å drøfte et forbud på øverste nivå.

Gjør idretten, idrettens arbeidsmiljø og snøen renere

Selvsagt er det komplisert å innføre nye utstyrsregler. Det krever både kontroll og sanksjonsmuligheter, slik også utstyrskrav i andre idretter gjør. Men det er neppe mer komplisert enn hoppsportens kontroll av utøvernes hoppdresser, eller alle idretters dopingkontroller.

Et forbud stimulerer også industriens innsats for å utvikle nye produkter. Produsenten som ikke når opp i bransjens kappløp i retning miljøvennlige løsninger, er ute av konkurransen.

Skiforbundets fluorforbud i aldersbestemte klasser er framtidsrettet. Gjør idretten, idrettens arbeidsmiljø og snøen renere. Sett fluorglideren på dopingslista.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags