Gå til sidens hovedinnhold

Ap-offensiv for flere lærlinger

Artikkelen er over 4 år gammel

GD MENER Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Arbeiderpartiets statsministerkandidat, Jonas Gahr Støre, har gått offensivt til verks for å utfordre statsminister Erna Solberg på hennes egen hjemmebane. Partiene har godt oversikt for hvor i landet slaget om videre regjeringsmakt kan komme til å stå.

Ap tapte og Høyre vant Vestlandet for fire år siden. Derfor er det ikke uten grunn at Støres og Aps valgkampmobilisering lot startskuddet gå i Bergen. Det er heller ingen overraskelse at sysselsetting, midlertidige ansettelser og unges innpass i arbeidsmarkedet er utpekt som et satsingsområde.

Den generelle ledigheten er pr. dato ikke tilstrekkelig ammunisjon for Ap til å presse Regjeringen. Men ungdomsledigheten er det. Den første milliarden fra Støre og Ap er derfor nøye timet for å få satt en dagsorden i valgkampen.

Støre har selvsagt gode poenger i debatten. Ikke et eneste parti kan si det er greit med 100.000 ledige unge voksne som sliter med å få innpass i arbeidsmarkedet. Noe må gjøres. Støre lanserer sin resept. Den er konkret. Den gir håp. Og framfor alt, løftet vil forplikte etter et regjeringsskifte.

Erna Solberg svarer ikke selv. Hun lar sine sersjanter gå i front mot Støre. Der de er sjanseløse. Høyres forsøk på å si at bruken av midlertidige ansettelser i privat sektor er på linje med Støres forslag om midlertidige jobber i kommunal sektor, viser at Høyre forsøker å snakke vekk endringene Regjeringen gjorde i Arbeidsmiljøloven.

En fersk måling i Hordaland fra mandag viser markante endringer i favør Ap og disfavør Høyre. Økning fra fire til fem representanter for Ap og tilbakegang fra seks til tre for Høyre kan selvsagt bero på tilfeldigheter. Men et signal er det likevel. Valgkampen på Vestlandet vil åpenbart bli intens. Svikter velgerne Ap nok en gang kan det spøke for et antatt regjeringsskifte.

Ungdomsledigheten er en svøpe for ethvert land. Derfor vil det være helt avgjørende å sette inn virksomme tiltak for å håndtere utfordringen. Solbergs og Støres tillit og troverdighet vil avgjøre.