Botsgang fra et lokalt lederskap

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

GD MENER


Lillehammers befolkning later til å vinne en viktig seier i kampen mot ordfører Espen G. Johnsen og rådmann Tord Buer Olsen. Konfrontert med en mange måneders massiv motstand og kritikk om en eldreomsorg på avveie, rekker kommunens ledelse hendene i været.

«Vi var med ryggen mot veggen», forklarer rådmannen de feilgrepene som ledet til gale politiske beslutninger. Det manglet ikke på advarsler. Det manglet ikke på varslere. Politikerne lot være å lytte. Det var viktigere å skjerme administrativ ledelse enn å ivareta alle som ropte et varsku.

Det var langt fra bare partiene med makt som sviktet. Opposisjonen, anført av Høyre, presterte i flere møter nærmest demonstrativt å hylle administrasjonen for en vellykket innsats i eldreomsorgen. Hva sier dette partiets lederskap i dag?

Den politiske behandlingen av nødvendige endringer i kommunens omsorgsarbeid er ikke bare trist for alle brukere av omsorg, ansatte og alle som er interessert i dette viktige området. I særlig grad er den lange kampen trist fordi det er demonstrert manglende kompetanse i altfor mange ledd. Når slikt har skjedd på ett område, hva kan da foregå på andre områder?

Takket være slike som modige tillitsvalgte, slike som Lillehammer Seniorråd og en rekke andre som ikke har latt stemmer forstumme, er kommunen nå på et annet spor. Bedre sent enn aldri gjelder også i denne sammenheng. Lillehammer kommune skal i fortsettelsen vise en klokskap som til nå ikke er vist. Vi håper det vil gå bra.

Denne historien skal ikke glemmes når nye budsjetter skal legges, når partier og politikere om kort tid skal i gang med forberedelser til neste valg, lokalvalget. Lillehammer trenger et oppegående lederskap. Men i hvilken retning skal vi lete?

Historien om kommunens utfordringer med framtidas omsorgsinnsats er ikke unik for Lillehammer. Andre kommuner står i samme situasjon. Forskjellen har vært en mer innadvendt og stivbeint styringskompetanse. Svaret er ikke alltid å etterlyse nytt lederskap. Men også det er et alternativ.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags