Et åpent sår i Lillehammer

RUIN: Etter snart to års ventetid skal branntomta i Storgata 81 rives – men til hva ?

RUIN: Etter snart to års ventetid skal branntomta i Storgata 81 rives – men til hva ? Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

GD MENERSøndag 22. januar 2017 brant Storgata 81 i Lillehammer. Mandag 10. desember 2018 startet riggingen for å få revet restene på branntomta. Mange årsaker forklarer bruken av tid. Noen er mer forståelige og akseptable enn andre. Summen er uansett uakseptabel. Dette er ikke byen verdig.

Når det brenner i Lillehammers hovedgate, en nasjonalt verneverdig gate, gjelder selvsagt helt spesielle spilleregler for hva som skal skje. Vi skal selvsagt være glade for at alle involverte parter ikke har noen stor erfaring for hvordan utfordringene skal løses.

Men vi har hatt branner i Lillehammers sentrum tidligere. Da har det sjelden vært tvil. Gateløpet, det verneverdige, skal ivaretas gjenkjennbart også for framtida. Slik har utfordringer blitt møtt og løst tidligere. Slik må det være også i fortsettelsen.

Eierskap i Storgata i Lillehammer forplikter

Eierskap i Storgata i Lillehammer forplikter. En annen holdning vil være uttrykk for manglende profesjonelt eierskap. Snart to år etter brannen er det fortsatt uenighet om vegen videre. Slik kan det ikke fortsette. For skal Lillehammers sentrum være prisgitt en utholdenhetskamp?

For både eiere, kommune og vernemyndigheter er det en positiv utvikling at eierne har fått kjøpt seg opp i kvartalet. Det betyr at atkomst til ny bygningsmasse også kan løses fra annen kan enn det som til nå er skissert. Det bør bety at en framtidig løsning legger opp til et gjenkjennelig gateløp for den delen av bygningsmassen som vender ut i Storgata.

Til sjuende og sist bør det være åpenbart at utbyggere må ta hensyn til vernemyndighetenes betingelser. Det vil gi et helt galt signal dersom en enkelt gårdeier skal trumfe fellesskapets rammer for hva som har gjort Storgata til byens unike gate og kulturarv. Slik må det også være for framtida. Et åpent sår må nå lukkes.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags