Lillehammer velger sentrum

Sentrum styrkes: «Alle» vil styrke sentrum i Lillehammer. Men hvordan?Foto-montasje: DNB Eiendom/Smedvig

Sentrum styrkes: «Alle» vil styrke sentrum i Lillehammer. Men hvordan?Foto-montasje: DNB Eiendom/Smedvig

DEL

GD MENER
Satt på spissen:
Lillehammer må legge mer aktivt til rette for handel i sentrum, framfor å åpne for mer handel i flere av bydelene utenfor sentrum. Det innebærer at politikerne må legge tydelige restriksjoner på hva slags handel og omfanget av denne handelen, som skal kunne utvikles utenfor byens sentrum.

Lillehammer hyller seg selv. Byen blir hyllet eksternt. Av besøkende så vel som regionale myndigheter. Sistnevnte skal se til at utviklingen blir ivaretatt slik sentrale myndigheter har vedtatt. Derfor har både Fylkesmannen og Oppland fylkeskommune bedt kommunen om å sette på bremsene for satsinger i bydelene.

Det er ingen enkel plan lokalpolitikerne skal vedta for sentrum og kommunens arealdel. Handlemønstre er i endring. Vi går mindre i butikk. Vi handler mer på nett.

Fri konkurranse vil gi et sentrum i forfall. Ingen ønsker det

Trender forteller om endret handlemønster også i varehus. Volumvarer og detaljhandel mikses på samme flater. Tidligere inndeling av handel står for fall. Både lokalpolitikere, regionale myndigheter og handelsstanden selv undrer seg på hvordan handel egentlig skal defineres og omtales.

Gamle skjemaer for inndeling av handel mister sin verdi og aktualitet. Også i Lillehammer. Så hva vil partiene med byen sin?

Et krevende stikkord skal fylles med innhold: Styring. Såkalt fri konkurranse vil gi et sentrum i forfall. Ingen ønsker det. Følgelig blir det interessant å følge debatten når også Høyre og Frp skal definere styringsreglene.

Den største utfordringen for et aktivt Lillehammer sentrum ligger i nord – med Rosenlund bydelssenter som motor. Mer forsonende dialog er i emning mellom sentrum og Strandtorget. Der Strandtorget på sitt vis representerer et utvidet sentrum. Dialog og avklaringer må på plass. Og sentrum skal fortsatt gis fortrinn.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags