Skog er mer enn tømmer

Lederskap: Steffen Skolseg og Terje Uggen i Mjøsen skog skal forsøke å ivareta Mjøsens særpreg.

Lederskap: Steffen Skolseg og Terje Uggen i Mjøsen skog skal forsøke å ivareta Mjøsens særpreg. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

GD MENER


Mjøsen og Glommen flørtet
om sammenslåing for et par tiår siden. Det hele strandet etter mye forutgående enighet. For hvor skulle hovedkontoret ligge?

Mange av de samme mekanismene melder seg nå når det er behov for en timeout i den nye dialogen mellom Innlandets skoggiganter. Samtidig er det interessant å registrere at strid og motforestillinger handler om mer enn plassering av et hovedkontor. Slik Høgskolen i Innlandet kom fram til sin løsning, kan sikkert også en fusjonert skogorganisasjon makte det.

Hamar blir aldri et hovedsete for en sammenslått skogvirksomhet i Innlandet. Det er underlig hvordan forhandlerne bommet på et slikt strategisk grep. Så er det påfallende hvordan medlemmer i Glommen ønsker å vise muskler overfor Mjøsen. Samtidig som medlemmer og ansatte i Mjøsen, trolig med rette, uttrykker skepsis til Glommen for å være mindre patent som samvirkeorganisasjon.

Det er påfallende hvordan medlemmer i Glommen ønsker å vise muskler overfor Mjøsen

Mjøsen har en tradisjonsrik historie med sin samvirkeideologi. Der systematisk bygging av organisasjon, kompetanse og styringsredskap viser hvordan likebehandling av medlemmer uttrykker Mjøsens identitet.

Glommen har gått mer i retning av å ha tro på den sterkestes rett, med samvirketenkningen mer som kakepynt. Hvordan skal to slike kulturer smeltes og forankres med gjensidig trygghet og tillit?

Framdriften må ta den tid som er nødvendig. Gjensidig særpreg må håndteres og ivaretas. Forhastet framdrift kan gi et annet resultat enn sammenslåing. En grundig rapport ligger på bordet. Men det er i møtet med medlemmer og tillitsvalgte at alt skal landes. Arbeidet viser at skog er mer enn tømmerstokker. Samtidig er det viktig å kunne forene kreftene i Innlandet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags