Strevsom fusjon for Mjøsen Skog

FUSJON: Terje Uggen leder Mjøsen Skogs arbeid for en fusjon. Har han en Plan B?

FUSJON: Terje Uggen leder Mjøsen Skogs arbeid for en fusjon. Har han en Plan B? Foto:

DEL

GD MENER
Mjøsen Skog søker samarbeid med Glommen Skog om en fusjon. Kan hende er dette en riktig veg å gå for Innlandets skogeiersamvirke. Men det er fortsatt et ubesvart spørsmål om hva som er den mest presise økonomiske begrunnelsen for en fusjon. Prosessen har avdekket et lederskap som skogsamvirket avgjort ikke vil bruke som referanse for senere endringsarbeid.

Det er styret selv, anført av styreleder Terje Uggen, som best kjenner til i hvilken grad man har «justert» økonomiske forutsetninger for at de skulle kunne begrunne en fusjon.

Det er styret selv og styreleder som best kjenner til kalamitetene knyttet til det som framstår som en famøs økonomiavtale for lederen. Angivelig var avtalen en forutsetning for å gjøre en styrelederjobb. Med en avviklet avtale var dette ikke så viktig likevel. Prosessen viser en klønete håndtering.

Hva skal Mjøsen med sitt lederskap dersom Konkurransetilsynet avviser fusjonen?

Enda viktigere er det i hvilken grad et sittende styre selv har tatt og tar ansvar for å bringe Mjøsen Skog videre i en alternativ utviklingsretning, gitt at Konkurransetilsynet sier nei til fusjonen. Dette har åpenbart ikke vært et påtrengende ansvar å ta hånd om. Hva skal organisasjonen med et slikt lederskap dersom tilsynet avviser fusjonen?

Et annet lederskap ville vært betryggende for Mjøsen Skog for at arbeidet framstår som samlende, og ikke splittende. Uansett utfall skal alle parter samarbeide for et sterkest mulig Mjøsen. Glommen rakk i tide å gjøre om på sin prosess etter intern kritikk. Det var til styrke for Glommen. Mjøsen har ikke vist samme skjønn.

Sier tilsynet nei til fusjon, må Mjøsen få en ny styreleder. Med et ja kan Mjøsen fortsatt ha behov for å vurdere sitt lederskap. Det er sjelden i norsk landbrukssamvirke å se et såpass splittende arbeid. Reell uenighet kan alle akseptere, og kan gå bra, når lederegenskapene er på plass.

LES OGSÅ: Maktkampen i skogbruket: - Styrelederen i Mjøsen bør trekke seg

LES OGSÅ: Konkurransetilsynet: Frykter at sammenslutningen av Mjøsen Skog og Glommen Skog begrenser konkurransen

LES OGSÅ: Styret i Mjøsen Skog: Kutter ut frikjøpsavtale for styrelederen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags