Unge vil bekjempe trollene

Unge er bekymret over  representanter for foreldregenerasjonen og besteforeldregenerasjonensom går bananas ved tastaturet, samtidig som andre rollemodeller viser sin begeistring gjennom deling og likes.

Unge er bekymret over representanter for foreldregenerasjonen og besteforeldregenerasjonensom går bananas ved tastaturet, samtidig som andre rollemodeller viser sin begeistring gjennom deling og likes. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

gd mener 

Drittslenging, negativitet og personangrep. Slik oppsummerer ungdommer i Midt-Gudbrandsdal nettdebattene knyttet til lokale saker. De unge er ille til mote, og de peker på de voksne som verstingene i disse debattene.

I Nord-Fron diskuterer ordføreren nettdebattene med andre folkevalgte. Personangrepene gjør det vanskelig å holde ut i lokalpolitikken.

Gjennom en mannsalder har vi diskutert mobbing, anti mobbekampanjer og tiltak for å hindre at barn og unge får oppveksten ødelagt. Skolen har fått det tyngste ansvaret for å sørge for at mobbing ikke skjer, og for at det settes inn tiltak når noen rammes. Imens går representanter for foreldregenerasjonen og besteforeldregenerasjonen bananas ved tastaturet, samtidig som andre rollemodeller viser sin begeistring gjennom deling og likes.

Det bør ikke være tvil om at den spontane debatten og folk flest sine muligheter til å nå raskt ut til mange med sine budskap er av det gode. Men med retten til å ytre seg følger også et ansvar. Det også slik at når støynivået i en debatt blir for høyt, er det få som lytter. Tomme tønner ramles mest.

Stipendiat og høyskolelektor i pedagogikk, Ingrid Grimsmo Jørgensen, deler de unges bekymring for hvordan voksne opptrer. Ungdommen er bekymret for hva slags omdømme noen av disse debattene gir lokalsamfunnet, og Jørgensen peker på hvordan de gjør det vanskelig å gjøre et bygdesamfunn inkluderende.

Når støynivået i en debatt blir for høyt, er det få som lytter

Jørgensen møter unge som er oppgitt over voksnes digitale oppførsel, og som skammer seg over mor eller far sin oppførsel i sosiale medier. Kraftigere signaler er det ikke mulig å sende.

De unge er oppvokst med nettet. De fleste har lært nettvett. Noen av dem har også sett hvordan fravær av vett rammer en venn eller medelev, og de forstår hvilke mekanismer sjikane og personangrep utløser. Eldre generasjoner nettbrukere bør erkjenne behovet for å ha noen forbilder når de kaster seg inn på den samme arenaen. Slike forbilder finnes det mange av blant de unge.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags