Velferd – for enhver pris?

UTFORDRER: NAV-sjef Sigrun Vågeng utfordrer Erna Solberg om NAV-ytelser.

UTFORDRER: NAV-sjef Sigrun Vågeng utfordrer Erna Solberg om NAV-ytelser. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

GD MENER


NAV-direktør Sigrun Vågeng har i sommer spisset budskapet som lenge har stått på dagsorden: Hvordan skal vårt samfunn makte å beholde, kanskje videreutvikle, våre velferdsordninger med et arbeidsmarked i endring?

Vågeng utfordrer Regjeringen og Erna Solberg, øvrige partier likeså. Velferdsstaten er truet, sier NAV-sjefen. Dersom ikke flere kommer i arbeid er ikke velferdsordningene «bærekraftige». Hun begrunner dette med at en av fem personer i arbeidsfør alder står utenfor arbeidslivet.

Når hun og alle andre av oss vet hvordan antall eldre vil øke er det enkel hoderegning å slå fast: Når flere skal motta ytelser mens færre står i arbeid, da blir det stopp – før eller siden.

Vågeng er selvsagt helt klar på at det ikke er NAV som skal beslutte hva slags ytelser som skal gis til hvem, og hva slags nivå disse skal ha.

Om vi ikke takler utfordringene vil trygdeytelser bli redusert

Av samlet 60 ulike ytelser er det «folketrygden» som er tungvekteren i NAV-systemet. 470 milliarder går med til å holde ordningen i gang. Pensjoner av ulike slag, og ytelser knyttet til fravær fra ordinært arbeidsliv, er det som blåser folketrygden til værs.

Alle ytelser gis med gode begrunnelser. Det vil bli tunge politiske debatter før noe endres. Men faktum er at noe må gjøres fordi utviklingen ikke er bærekraftig.

Til høsten skal Regjeringen legge fram nok et forslag til statsbudsjett. Framfor et valgår er det ikke særlig tenkbart at Erna Solberg gjør store endringer i trygdeytelsene. Men mer enn før må hun forberede for debatten Vågeng inviterer til.

Svart arbeid er beregnet til om lag 30 milliarder kroner. Digitalisering og robotisering endrer vårt arbeidsliv. Utfordringene er mange og store for å kvalifisere alle for et arbeidsmarked i endring. Om vi som samfunn ikke makter å takle utfordringene, vil ytelser bli redusert.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags