NHO må på banen, også med politikk

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

gd mener 

De store byene vinner NHOs NM for kommunene. Og deler vi landet inn i regioner, kommer bykommunene godt ut sammenliknet med landkommunene.

Når NHO rangerer kommunene etter attraktivitet og lokal vekstkraft, blir resultatet rimelig forutsigbart. Forutsigbar er også analysen til sjeføkonom Øystein Dørum, som mener dette bekrefter hvor viktig det er å utvikle store og slagkraftige regioner der næringslivet vil satse.

Selv om analysen er forutsigbar, holder den godt. Tallene fra NHO bekrefter behovet for å tenke regionalt. Det betyr ikke nødvendigvis at all utvikling skal skje bynært, og det betyr definitivt ikke at vi som samfunn skal fortsette letingen etter virkemidler som gir en mer balansert utvikling enn den utviklingen NHOs NM-tall reflekterer.

NHO-direktør Åge Skinstad understreker at det mest utfordrende for særlig de mindre kommunene, er å få unge til å flytte tilbake igjen etter endte studier. Problemstillingen er velkjent. NHO peker ikke på andre svar enn satsing på store og slagkraftige regioner. Selv om det er riktig å tenke regionalt, vil dette aldri kunne bli det som alene som snur mange års negativ utvikling i mange av kommunene.

Det vi savner fra NHO, er vilje til å delta i en debatt om politiske virkemidler for å ta hele landet i bruk. Uten en slik vilje, innebærer Dørums analyse at vi viljeløst skal innrette samfunnet etter markedets økonomiske lover. Det betyr at kommuner i negativ utvikling vil tape ytterligere terreng.

Åge Skinstad peker på det positive ved at flere kommuner i Innlandet har fremgang. Det er et godt utgangspunkt. Vi trenger noen grundigere analyser av for eksempel hva det er som gjør at Ringebu kan se tilbake på flere år med positiv utvikling, mens nabokommunene lenger nord sliter med det motsatte. Vi trenger politikere på alle nivåer som går inn i dette for å lete etter nye resepter og nye tiltak for å endre negative utviklingstrekk. NHO må gjerne være partner i et slik arbeid, men da må de også dele ambisjonen om å ta hele landet i bruk.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags