Gå til sidens hovedinnhold

IOC/OL tåler ikke russisk svindel

Artikkelen er over 4 år gammel

Rapporten fra WADA om systematisk russisk doping-svindel levner ingen tvil. Et systematisk, bevisst svindelregime ble etablert i forkant av Sotsji-OL i 2014.

GD MENER Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Opplegget hadde til hensikt å legitimere russisk doping, til å etablere et apparat som gjorde det mulig å gjennomføre dopingen og til å skjule svindelen.

For IOC er det ingen annen utveg enn å utestenge russisk deltakelse i Rio-OL som starter om kort tid. Dette vil åpenbart også ramme uskyldige russiske idrettsutøvere. Men for andre nasjoners idrettsutøvere blir det lite interessant å stille til start med visshet om et mulig møte med statsgodkjente dopingutøvere.

Markeringen overfor Russland er ikke bare en straff for et råbarket russisk dopingregime. Et IOC-nei til Russland vil være en kraftig vekker for alle andre nasjoner og enkeltutøvere som måtte gå med tanker om dopingfristelser.

Alt annet enn en utestengelse vil føre til debatt om at IOC går med pragmatiske holdninger til doping. Et slikt renommé tåler ikke IOC.

Flere miljøer, inkludert russerne selv, forsøker å så tvil om troverdigheten til WADA-rapporten. Det må de gjerne argumentere for. Det framlagte materialet er uansett av et slikt slag at det underbygger etableringen av et offisielt forankret dopingregime.

Dette viser hvordan russerne misbrukte andre nasjoners tillit. Sotsji-14 skulle nettopp være bekreftelsen på at også Russland hadde tatt steget over i et aktivt antidopingarbeid.

Vi deler oppfatningen om at det er mindre viktig om det kommer postsendte OL-medaljer også til norske vinteridrettsutøvere. Det er selvsagt på sin plass å få ajourførte resultatlister fra vinter-OL i 2014. Men aller viktigst er det at Sotsji-OL kan bli stående som vendepunktet for når antidopingarbeidet virkelig ble gitt internasjonal tyngde.

OL i Rio kan også komme til å inneholde avsløringer om dopingbruk. Men i oppkjøringen til sommer-OL bør IOC være i stand til å stå rakrygget og samlet for at all idrett skal utøves uten doping. For IOCs videre arbeid og med nye OL-arrangement tåles det ikke at systematisk juks gis aksept.