Oljeboring som verkebyll

Arbeiderpartiets programkomité har gått inn for en ny konsekvensutredning av feltene Nordland VI, VII og Troms II i den neste fireårsperioden. Partiet... Credit: Nyhetsgrafikk

Arbeiderpartiets programkomité har gått inn for en ny konsekvensutredning av feltene Nordland VI, VII og Troms II i den neste fireårsperioden. Partiet... Credit: Nyhetsgrafikk

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

GD MENER

Arbeiderpartiets nyorientering om konsekvensutredninger i deler av havområdene ved Lofoten har vært mulig fordi det også innad i LO har vært mulig å spore et stemningsskifte. Så lenge LO har stått knallhardt på å stimulere til økt aktivitet, har også Arbeiderpartiet stått på samme plattform.

Nå kommer beklagelsene fra Regjeringen og olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp). Han ga for få dager siden støtte til Statoils ledelse, som lenge har etterlyst framdriften i å klargjøre nye aktivitetsområder. Dette oppfattes som viktig for å holde olje- og gassindustrien oppe, uten ytterligere forberedte avviklinger.

Det er ingen tvil om at Arbeiderpartiets ledelse balanser på stram line i denne debatten. Jonas Gahr Støre forsøker å skape et inntrykk av at Aps politikk dreier i en mer miljø- og klimavennlig retning. Samtidig er partiets klare nei til konsekvensutredninger i særlig grad myntet på områder der det uansett ikke ville være aktuelt å åpne for oljeboring.

Derfor er både AUF og natur- og miljøvernorganisasjoner kritiske til Aps angivelige brudd med hva partiet har stått sammen med Høyre og Frp om. Fram mot landsmøtet i Ap vil det derfor bli heftige debatter i partiet, der også fylkespartiene i innlandet kan komme til å spille en rolle.

Debatten om oljeboring ved Lofoten dreier seg om mer enn partiets miljøprofil i nord. Debatten har også tråder til ønsket om en mer markert satsing på grønne karboner. Ved å presse fram en mer restriktiv linje ved Lofoten, kan Ap i Oppland og Hedmark håpe på økt fokus på mer «oljeboring» i innlandet.

Det vil være viktig å skjerme Lofotens profil med argumenter om fiskeressurser og reiselivsnæringens utviklingspotensial. Samtidig trengs det sterkere innsatser til for å realisere endringer i favør grønne skifter. For eksempel i våre trenæringer.

Debatten om konsekvensutredninger i nord vil derfor ha i seg mange debatter som vil være viktige framover mot høstens stortingsvalg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags