God nok hjelp i hjemmet?

FORVIRRES: Mange eldre møter alt for mange kommunale hjelpere i sin hjemmebaserte omsorg. HighwayStarz, colourbox

FORVIRRES: Mange eldre møter alt for mange kommunale hjelpere i sin hjemmebaserte omsorg. HighwayStarz, colourbox

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

GD MENER 

KS Hedmark og Oppland møtes i to dager på Gjøvik for å diskutere felles utfordringer for kommuner og innlandsregioner. Temaet som ikke står på dagsorden, er signalet helsedirektør Bjørn Guldvåg kom med mandag: Det er en kraftig økning i antall eldre som mottar kommunale helsetjenester i eget hjem.

Fra 2009 og fram til i dag har Helsedirektoratet registrert en økning av antall eldre på 18 prosent som får ulike typer helsehjelp hjemme.

Denne utviklingen er villet. Flere eldre ønsker å bo hjemme. Flere kommuner ønsker å tilby hjemmebaserte tjenester. Det reduserer et fra før av stort og økende press på å investere i flere institusjonsplasser.

Noen kommuner får det til. Gode tjenester gir tilfredse brukere. Andre kommuner gir for dårlige tjenester. Ofte er det for eksempel de mest syke som møter et stort antall omsorgspersoner.

I slike situasjoner blir det manglende kontinuitet og kvalitetssikring i kommunale tjenester. Den som mottar tjenester kan faktisk bli dårligere framfor å skulle bli ivaretatt med trygghet.

I KS-regi bør det avgjort bli en oppgave å formidle resepten for å lykkes med et økende innslag av hjemmebaserte tjenester. Lokalt selvstyre som legitimerer en dårlig hjemmebasert tjeneste er ingen god reklame for lokal råderett.

Så vet alle at fortsatt vil det bli stadig flere eldre som ønsker å bo hjemme. Og kommunene ønsker å utvikle de hjemmebaserte tjenester. Derfor er det uakseptabelt med høyst ulik kvalitet i tjenestene.

Fylkesmannen og KS har en jobb å gjøre. Det er brukernes behov som skal være førende. Hjemmebasert omsorg skal resultere i en bedre hverdag, ikke mer utrygghet. Helsedirektoratet bør følge opp sin statistikk med klare føringer for hva som skal kjennetegne god hjemmeomsorg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags