Klåfingrede fylkespolitikere

Gausdal kommune vil legge til rette for flere parkeringsplasser enn hva fylkesutvalget liker.

Gausdal kommune vil legge til rette for flere parkeringsplasser enn hva fylkesutvalget liker. Foto:

Av
DEL

gd mener 

Fylkesutvalget i Oppland er lite tilfreds med at Gausdal kommune vil rydde plass til flere parkeringsplasser i kommunesenteret Segalstad Bru. Ei heller vil de at det skal legges til rette for boligbygging lenger unna sentrum enn at folk kan gå eller sykle, enten det er snakk om handel eller behov for å besøke et offentlig kontor.

Fylkeskommunen har vedtatt en regional plan for attraktive byer og tettsteder. Den gjelder for Gausdal, slik den gjelder for andre kommuner. De samme prinsipper skal gjelde over alt. Med både nasjonale og regionale retningslinjer, er det kommunale selvstyret begrenset.

Politikerne i Gausdal er opptatt av at kommunesenteret skal være tilgjengelig for mange. Egne innbyggere bor inntil en times kjøreavstand fra kommunesenteret. Sykkel og spasersko er ikke et alternativ, verken fra Espedalen, Svatsum, Skei eller Follebu, og knapt heller fra de største boligområdene rundet kommunesenteret.

Gausdølene vil gjerne at også fritidsinnbyggerne stopper på veg til fjells. Kommunen har brukt store arealer til hyttebygging. Arealbruken i og rundt kommunesenteret handler også om å få mest ut av disse gjestene. Det er plasskrevende å skulle ta imot noen hundre biler på tur til fjells en fredag ettermiddag.

Er det ikke plass til bilen utenfor butikkdøra, stopper de kanskje heller på Strandtorget, på Rudshøgda eller på Gjøvik. Stilt til utsikt at en stor del av bilparken trolig er utslippsfri før kommunen kan gjennomføre tiltak i tråd med den planen de nå arbeider med, burde fylkespolitikerne også gjøre slike vurderinger før de setter bremsene på.

Høyres Thorleif Bang forsøkte å gjøre debatten om Segalstad Bru til en debatt om hva fylkespolitikerne egentlig bør blande seg borti når kommunene driver sitt plan- og utviklingsarbeid. Det gjorde han vel vitende om at kommuner som tør utfordre fylkeskommunene i slike saker har større sjanser for gjennomslag enn tidligere.

Det bør også Ap og Sp merke seg. Det vil være pinlig for begge dersom en Høyre-ledet regjering gir kommuner medhold i plansaker der fylkespolitikere har forsøkt å overprøve sine partifeller i kommunene.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags