Gå til sidens hovedinnhold

Gode hjørnesteiner blir sterkere

Artikkelen er over 5 år gammel

gd mener Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tine skal investere 104 millioner i grøtanlegget på Tretten i Oppland for å øke kapasiteten. Meierisjef Erik Isum tror produksjonen blir på 30 millioner beger grøt i 2016, og at etterspørselen etter grøt vil fortsette å vokse i åra som kommer.

Vi har omtalt utviklingen ved Tines produksjonsanlegg på Tretten som et industrielt eventyr. Investeringen på 104 millioner kroner er den foreløpig siste av flere store investeringer: I 2014 vedtok konsernstyret i Tine å investere i en ny grøtlinje til 58 millioner kroner, og det ble bestemt å bruke 103 millioner i lagerarealer. I løpet av et par år investeres det med andre ord drøyt en kvart milliard kroner.

Dette gjør Tines satsing i Øyer til et industriutviklingsprosjekt dette distriktet knapt har sett maken til. Det nærmeste vi kommer, er meierianlegget på Frya, også det eid og drevet av Tine. Da Tine Frya feiret 25 år i 2015, kunne de samtidig ta i bruk et nytt produksjonsanlegg til 400 millioner kroner.

Sett i et generasjonsperspektiv, er vi nå i andre enden av prosessen som startet som en dramatisk strukturendring for meieribruket i Gudbrandsdalen. Når historien skrives, er det knapt noen som ikke erkjenner at endring måtte skje. Når historien skal skrives, er det ingen som ikke applauderer det som står igjen etter de lokale Tine-toppene Per Magnar Volden og Guttorm Aarnes, og som tas inn i den nye tida av Erik Isum og Oskar Aarnes.

I dagens avis snakker Erik Isum om at grøt er en trend, og en trend som fortsetter. Trender kommer ikke av seg selv. Den bølgen som Tine på Tretten nå rir inn i det neste tiåret på, er ikke noe naturgitt. Det handler om en langsiktig strategi for å sørge for at produkter basert på lokale råvarer får en vesentlig andel av ferdigmatmarkedet, og inneværende år utgjør altså denne markedsandelen 30 millioner beger med grøt.

Noe av det samme har skjedd på Frya, som foruten å være et hovedanlegg for foredling av konsummelk, også betjener et marked preget av innovasjon og markedsendringer. Investeringene gjør disse hjørnesteinene i lokalt næringsliv enda sterkere.