Grande får på pelsen

MILLIONER: Regjeringen skal finne ut av hvordan pelsdyroppdrettere skal kompenseres. Trine Skei Grandes angrep på en distriktsnæring koster oss mange millioner.Foto: Scanpix

MILLIONER: Regjeringen skal finne ut av hvordan pelsdyroppdrettere skal kompenseres. Trine Skei Grandes angrep på en distriktsnæring koster oss mange millioner.Foto: Scanpix

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

gd mener 

Landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) lover å lese nøye gjennom alle høringssvarene om pelsdyravvikling. Statsråden, som egentlig vil la oppdretterne fortsette, har fått 323 svar. Oppdretteren Odd Dalum fra Lesja ber om at pelsdyrnæringen ikke utsettes for langvarig pining.

Avviklingen av pelsdyrnæringen er egentlig en politisk snodighet. Venstre er det eneste av regjeringspartiene som vil forby næringen. Forbudet er et resultat av hestehandelen Frp og Høyre gjorde med Venstre da partiet ble med i regjering. Det faktum at KrF egentlig vil la oppdretterne fortsette, var ikke nok til å endre det som siden Venstres inntog har vært Regjeringens politikk. Vissheten om at også Arbeiderpartiet vil ha en styrt avvikling av pelsdyrholdet, har uansett gjort næringens håp om overlevelse syltynt.

Det er interessant at høringen om avviklingsordningen avsluttes samtidig som det sprer seg et lite distriktsopprør i Venstre. Egentlig er ikke opprøret nytt. I Gudbrandsdalen er det tilbakelagt, med den konsekvens at partiet nå knapt er representert i lokalpolitikken. Lokalpolitikere mener partiet svikter i distriktspolitikken.

Det kan ikke være tvil om at et forbud mot pelsdyroppdrett er å avvikle en distriktsnæring. Det bidrar ikke til å styrke Venstre i distriktene. Oppdrettere som tok sjansen på å følge signalene fra Regjeringen den gang den fortsatt var bare blå, har grunn til å føle seg lurt.

Vi skal alle bidra til å erstatte tapet Venstre får lov å påføre en distriktsnæring

Det er satset og investert. Den ordningen for økonomisk kompensasjon som Olaug Bollestad nå skal sy sammen, må nødvendigvis ende opp i gigantiske utbetalinger fra staten til pelsdyrbøndene. Vi skal med andre ord alle bidra til å erstatte det tapet Venstre får lov å påføre en distriktsnæring. Er det rart Trine Skei Grande får på pelsen?

Les også: Advarer mot seigpining av hardt presset pelsdyrnæring

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags