Den store politifiaskoen

Forskning bekrefter: Regjering og polititopper bør innrømme at det er sentralisering de driver med.

Forskning bekrefter: Regjering og polititopper bør innrømme at det er sentralisering de driver med.

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

gd menerBlodfersk forskning feller en knallhard dom over politireformen. Forskerne tar regelrett livet av begrepet «nærpolitireform», og mener politikerne må stå for at grepene som er tatt gir sentralisering. De minner om at det faktisk er forskjell på det å være politi i sentrale Oslo og i en bitte liten vestlandsbygd i fjæra, og gir både politikere og politiledere en lekse.

Forskerne har jobbet med dette i tre år. De har fulgt etaten gjennom hele den vanskelige omorganiseringen. De legger fram deler av forskningen før arbeidet er ferdig, rett og slett fordi noen må ta tak i det som har gått galt, for at reformen skal lykkes.

For å se konsekvensene av politireformen, er det blant annet gjennomført samtaler og spørreundersøkelse med 4500 politiansatte. 80 prosent av dem tror det forebyggende politiarbeidet enten blir dårligere eller det samme som før på grunn av reformen. Nesten like mange mener beredskapen blir dårligere eller den samme som før. Sju av ti mener publikums tilgjengelighet til politiet har blitt dårligere.

Nesten ingen av de spurte har tro på målet om ett politi med tilnærmet like tjenester. Nesten ingen av de spurte har tro på at reformen gir bedre ressursutnyttelse. Og bare to av ti politiansatte oppgir at reformen gir mening. Ikke noe tilsier at befolkningen bør ha større tillit til reformarbeidet enn hva de politiansatte har.

Politireformen er elendig politisk håndverk, men resultatene er også et produkt av at Politidirektoratet ikke har gitt ledere ute i distriktene tid og rom for å gjøre reformarbeidet godt nok.

Regjeringspartiene snakker fortsatt om «nærpolitireformen», og løftet er fortsatt et tilgjengelig og synlig politi. Politifolk tror ikke på det, og innbyggere i store deler av landet ser at slik blir det ikke. Det er kanskje på tide å korrigere kursen?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags