Hvem skal inn i Aps varme?

RETNING?: I mange kommuner må Ap ha støtte for å vinne ordførerposisjonen. Hvem vil Ap ha støtte fra? Debatten går innad i partiet. Også i Lillehammer må Aps Ingunn Trosholmen ha støtte for å bli ordfører - kanskje også fra Rødt og/eller Sp.

RETNING?: I mange kommuner må Ap ha støtte for å vinne ordførerposisjonen. Hvem vil Ap ha støtte fra? Debatten går innad i partiet. Også i Lillehammer må Aps Ingunn Trosholmen ha støtte for å bli ordfører - kanskje også fra Rødt og/eller Sp. Foto:

DEL

GD MENER
Spenningen innad i Arbeiderpartiet er stor fem måneder før valget: Hvordan beholde ordførermakt? Enda mer krevende: Hvordan vinne ordførermakt? Partileder Jonas Gahr Støre navigerer på vegne av sitt parti, og er mer forsiktig enn tidligere med å si nei til samarbeid. Til og med Rødt framstår som en viktig partner for å sikre Ap-lederskap i våre større byer.

Dette vil selvsagt Høyre vite å gjøre bruk av. Å skremme velgere med innflytelse for Rødt har vært ansett som et stuerent og effektivt skremmemiddel. Problemstillingen angår også lokalpolitiske debatter i kommuner som Gjøvik og Lillehammer. Etter valget kan til og med en kommune som Sør-Fron bli del av samme debatt.

I Gjøvik vil ikke Aps leder Sigmund Hagen ha noe med Senterpartiet å gjøre. Da er Rødt en bedre alliert. I Lillehammer kan det like gjerne være slik at Arbeiderpartiet heller vil ha samarbeid med Senterpartiet framfor Rødt.

Fram mot valget gjør alle partier det klokt i å profilere egne saker best mulig

Valgresultatene vil avgjøre graden av samarbeid. Der relasjoner mellom partier påvirkes like mye av personlige relasjoner som politiske programmer. Tidvis er også politisk hukommelse en viktig øvelse. I Lillehammer lot Høyre og Frp seg i sin tid - forrige periode - friste av et budsjettknep fra Rødt. Dermed ble Ap/SV/Sp overstyrt. I ettertid var det anger å spore i Høyre, og slikt blir ikke kopiert.

Fram mot valget gjør alle partier det klokt i å profilere egne saker best mulig. Det forutsetter evne og vilje til å snakke konkret og tydelig om hva man vil. Det er i lengden det de fleste velgerne etterspør.

Ap vet for egen regning at fortsatt Ap-lederskap i mange kommuner er avhengig av samarbeid med flere partier. Markeringen i Gjøvik er ikke et eksempel til etterfølgelse. Der kan Ap selv bidra til å miste sin makt. Så kan mye tyde på at årets valg vil lære Rødt mye om pragmatisk samarbeid, slik Frp i sin tid lærte det.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags