Krevende gjenreising for Ap i Oppland

LANGT NEDE: Partileder Jonas Gahr Støre og fylkesleder Tore Hagebakken får nye og dårlige tall for Arbeiderpartiet i Oppland. Mer tydelige politiske initiativ må til dersom ledelsen skal gjøre Martin Kolbergs spådom om krise, til skamme.

LANGT NEDE: Partileder Jonas Gahr Støre og fylkesleder Tore Hagebakken får nye og dårlige tall for Arbeiderpartiet i Oppland. Mer tydelige politiske initiativ må til dersom ledelsen skal gjøre Martin Kolbergs spådom om krise, til skamme. Foto:

Av
DEL

GD MENERArbeiderpartiet i har i mange tiår vært den mest betydelige politiske maktfaktor i Oppland. På den mest dominerende tida hadde partiet fem av sju representanter fra Oppland. I mange perioder, og så sent som i perioden 2009–2013 var Ap representert med fire representanter.

For fire år siden tapte partiet ett mandat og fikk innvalgt tre representanter, det samme antallet partiet fikk ved valgnederlaget i 2001.

Ved valget i 1997, og ved valgene i 2005 0g 2009 var det jubel og opptur for Oppland Ap. En prosentvis oppslutning midt på 40-tallet vitnet om et solid grep på velgerne.

Det elendige resultatet i 2001 ble sett på som et alvorlig signal, men forklart med manglende mobilisering i fagbevegelsen.

Mange i Arbeiderpartiet håper og tror at årets valgutfall skal kunne sammenliknes med valget i 2001. Med samling i bunn og fornyet innsats skal det være mulig å gjenerobre tapte skanser, er budskapet fra partiledelsen.

Partiets nestor, stortingsrepresentant og tidligere partisekretær Martin Kolberg, mente situasjonen i 2001 kunne forklares uten å omtale den som en krise. Han – og partiet – fikk rett.

Etter årets valg omtaler imidlertid Kolberg situasjonen med krise. Fordi utfallet mer kan begrunnes med politikk og politiske endringer, mer enn med dårlig samarbeid med fagbevegelsen. Så ser Kolberg at situasjonen i Norge har en klar parallell med utviklingen for sosialdemokratier i mange andre europeiske land.

Sittende partiledelse i Ap vil neppe autorisere Kolbergs analyse. For han har kritisert sine partiledere for å bli politisk utydelig vis-à-vis høyrepartiene i Regjeringen. I motsetning til Sp og SV, som har frontet klare alternativer til H/Frp, har Ap lenge søkt kompromisser.

Det er interessant hvordan Ap etter valget nå forsøker å stolpe opp klare markeringer mot Regjeringen. Ikke minst i spørsmål knyttet til arbeidsmarkedet. Ap vil ha midlertidig forbud mot vikarbyråers aktivitet innen bygg og anlegg. De siste dagene har partiet inkludert innleie av helsemedarbeidere som ytterligere en arena de vil begrense vikarbruk fra.

Arbeiderpartiets dårlige måling i Oppland er selvsagt et speilbilde av situasjonen på landsplan. Likevel er det et nytt trekk at Aps nivå i Oppland skiller seg mindre og mindre fra nivået landet under ett. Dette bør bekymre partiets lederskap i innlandsfylket.

Tida går fort til at en ny valgkamp skal starte. Dersom velgerne oppfatter at det spiller mindre og mindre rolle om Ap eller Høyre styrer, kan det også bli nye maktendringer i kommunene. Arbeiderpartiet bør se til hvorfor Senterpartiet og SV styrker sine posisjoner.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags