Gå til sidens hovedinnhold

Posten har intet valg

Artikkelen er over 2 år gammel

GD MENER Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Posten presser på for å få avviklet ordningen med postlevering fem dager i uken. Antallet postsendinger faller dramatisk. Bare i tredje kvartal i år var nedgangen i postvolumene på 15,5 prosent fra i fjor, ifølge Posten.

Posten viser til at hver husstand i snitt mottar kun tre adresserte brevsendinger i uken. Grunnlaget for daglig postombæring forvitrer. Postens inntekter faller i takt med denne utviklingen, og det er til å forstå at det haster med å få gjennomført endringer.

Posten har i nær sagt alle tider vært en viktig del av samfunnets infrastruktur. Et nasjonalt distribusjonsnett i offentlig eie har vært viktig av mange grunner. Et lovfestet krav om daglig ombæring har sikret alle deler av landet tjenester av god kvalitet. Og det har vært både riktig og viktig at samfunnet bærer kostnadene ved å holde disse tjenestene i gang, også i områder hvor det er langt mellom postkassene.

Det er ingen grunn til å tro at den utviklingen som nå truer den daglige postombæringen, vil flate ut eller stoppe. Kostnadene ved å opprettholde denne tjenesten fem dager i uka vil øke. Denne utgiften kan Posten umulig ta.

Det rammer særlig hardt der det ikke finnes andre distribusjonskanaler

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum reagerer forutsigbart når han snakker om at dette er sentralisering. Det rammer vanlige folk og bedrifter rundt omkring i hele Norge, og det rammer særlig hardt i områder hvor det ikke finnes andre distribusjonskanaler.

Selvsagt er det grunn til å være bekymret på vegne av distriktene. Selvsagt er det grunn til å være bekymret fordi dette også rammer avisombæring. Samtidig må debatten realitetsorienteres. Vi må vurdere om det er riktig å bruke mer penger på tjenester vi bruker sjeldnere, eller om distriktene kan ha større nytte av at pengene brukes annerledes.