Storbergets mange hatter

Knut Storberget må unngå å komme en situasjon som gjør gjerningen som fylkesmann for både Oppland og Hedmark umulig.

Knut Storberget må unngå å komme en situasjon som gjør gjerningen som fylkesmann for både Oppland og Hedmark umulig. Foto:

Av
DEL

gd mener 

Knut Storberget fra Elverum er både tidligere stortingsrepresentant, tidligere justisminister, påtroppende fylkesmann for Oppland og Hedmark, og leder for Hedmark Arbeiderparti. I egenskap av å være det siste, har han vært motstander av regionreformen. I samme rolle står han på barrikadene for at Hamar skal bli administrasjonssted for den sammenslåtte fylkeskommunen.

Iver Erling Støen, LO-sekretær i Oppland, reagerer på at den påtroppende fylkesmannen opptrer som frontfigur i det som ventes å bli en kamp mellom byene rundt Mjøsa. I et debattinnlegg i GD tar han til orde for at den nye fylkesmannen bør bidra til å samle innlandet, framfor å engasjere seg i strid slik Storberget nå gjør.

Det er ikke overraskende at fylkesrådet i Hedmark vil ha Hamar som hovedsete for den nye fylkeskommunen. Det er like lite overraskende at fylkesrådet og Hedmark Ap har sammenfallende syn. At fylkesordfører Even Aleksander Hagen (Ap) i Oppland mener det er useriøst å gå til forhandlingene med Oppland med et slik utgangspunkt, bekymrer neppe hedmarkingene. Hagen må snart selv vise hvor han vil på våre vegne.

Vi deler likevel LO-sekretærens bekymring når det gjelder Knut Storbergets rolle. Forpostfektningene foran sammenslåingen av de to fylkeskommunene viser med tydelighet hvilket bikkjeslagsmål dette kan bli. En påtroppende fylkesmann for Oppland og Hedmark kan ikke stå i en posisjon der han blir strateg og hærfører for den ene parten i det som kan ende i åpen konflikt.

Fylkesmenn med fartstid som Ap-politikere har tradisjon for beholde ett bein i politikken. Knut Korsæth hadde det i Oppland. Odvar Nordli hadde det og Sigbjørn Johnsen har det fortsatt i Hedmark. Storberget bør bryte med denne tradisjonen.

Fylkesmannen skal ha tillit og virke samlende for hele vår region.

Fylkesmannen skal ha tillit og virke samlende for hele vår region. Knut Storberget må unngå å komme en situasjon som gjør gjerningen som fylkesmann for både Oppland og Hedmark umulig. Han bør gå av som leder av Hedmark Ap etter nyttår, og han bør overlate til andre å ta den ventede kampen med opplendingene.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags