Statskog bidrar med både ved og bensin på bålet

Nei: Statskog sier nei til «arctic dome». Ikke fordi tiltaket truer villreinen, men fordi andre kan be om lov til tiltak som gjør det ...

Nei: Statskog sier nei til «arctic dome». Ikke fordi tiltaket truer villreinen, men fordi andre kan be om lov til tiltak som gjør det ...

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

gd mener 

Statskog stopper planene om «arctic dome» på Smuksjøseter. Selvsagt er det hensynet til villreinen som er begrunnelsen. Landets største grunneier kjenner på ansvaret for at ny utbygging eller andre tekniske inngrep kan forstyrre villreinens arealbruk.

Begrunnelsen er av det sympatiske slaget. Norges internasjonale ansvar for den siste, europeiske villreinen er uomtvistelig. Hva dette ansvaret skal innebære for forvaltningen av villreinens leveområder og randsoner, er del av den løpende debatten om fjellområdene på østsida av Gudbrandsdalen. Det gjelder også luksusteltet på Smuksjøseter, – ett av flere mindre tiltak for å skape næring i utkanten av sårbare områder.

Det er likevel grunn til å reagere på Statskog sin beslutning i denne konkrete saken. Det er nemlig ikke dette konkrete tiltaket som er problemet. Ifølge svaret fra Statskog, er det ingen som mener at den konkrete plasseringen av storteltet vil ha særlig effekt på villrein. Det er presedensen man er opptatt av, det vil si faren for at andre skal komme etter med tilsvarende ideer eller andre trafikkskapende tiltak.

Det er her det skjærer seg, og det er her Statskog bidrar med både ved og bensin på det bålet som preger konflikten mellom lokale næringsinteresser og verneinteresser. «Faren for presedens» er en oppkonstruert greie som er umulig å forholde seg til i forsøk på å styrke lokalt næringsliv. Det kan heller ikke være i samsvar med gjeldende nasjonal politikk, som foruten å ta vare på villreinen også handler om å legge til rette for næringsutvikling i tilknytning til nasjonalparker og verneområder.

Dersom vurderingen er at et tiltak ikke er negativt for villreinen, bør tillatelse gis. Så får man heller avslå den neste, med den begrunnelse at tiltak faktisk truer villreinen.

Les også: Statskog stopper luksustelt på Smuksjøseter

Les også: Vil oppføre luksustelt på nytt i Rondane – men møter skepsis

Les også: Luksusteltet som må fjernes i Rondane: – Vi satte det opp i god tro

Les også: Verken villrein eller reiseliv trenger en lokal skyttergravs-krig

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags