Blågrønt anstaltmakeri

Disse vil at en «uavhengig klagenemnd» skal ha siste ordet i klagesaker om felling av rovdyr. Det er anstaltmakeri og ansvarsfraskrivelse.

Disse vil at en «uavhengig klagenemnd» skal ha siste ordet i klagesaker om felling av rovdyr. Det er anstaltmakeri og ansvarsfraskrivelse. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

gd mener 

Erna Solbergs neste regjering, den blågrønne hvor Høyre og Frp skal dele regjeringsmakten med Venstre, vil at en uavhengig nemnd skal ta seg av alle klager på vedtak om jakt og felling av store rovdyr, gjort av rovviltnemndene og Miljødirektoratet. Partier som representerer ytterfløyene i rovdyrdebatten, Frp og Venstre, tar med det avgjørende myndighet ut av departementet.

Det er uklart hva samarbeidspartiene mener når de snakker om en «uavhengig klagenemnd» på rovdyrfeltet. Det er forvaltningens oppgave å sette politikk, vedtatt av Stortinget, ut i livet.

Det samarbeidspartiene gjør, er å toe sine hender. De byråkratiserer framfor å politisere, og gjør et forsøk på å kvitte seg med en ellers uløselig sak i forholdet mellom partiene.

Det er en uting å flytte makt fra et statsrådskontor på denne måten, enten det gjelder rovdyr eller andre saker politikere som vil gjenvelges, helst ikke vil ta i. Det er å knytte avgjørelser til ansiktsløse instanser, framfor å stå i debatten og ta det ansvar det er å sitte helt på toppen av forvaltningen.

Dette handler om langt mer enn felling av ulv, om hiuttak av jerv og skadefelling av bjørn. En statsråd og en regjering kan bruke nær sagt hvilke rådgivere de vil i sin behandling av saker, men det er aldri tvil om at ansvaret ligger hos statsråden og Regjeringen.

Politikere flest velges eller vrakes av velgerne for det de gjør eller står for. Selv om statsråder ikke velges av folket, er statsråders gjerning en del av velgernes beslutningsgrunnlag.

Det er anstaltmakeri å etablere et nytt organ som skal forvalte nøyaktig de samme lover og forskrifter. Selvsagt er det et viktig prinsipp at siste ordet i klagesaker i forvaltningen ligger på politisk nivå. Vi vil ikke ha politikere som peker på slike utenforliggende instanser når de blir konfrontert med vanskelige saker.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags