Elvestuen i rovdyrland

Omstridt: Miljøminister Ola Elvstuen (V) har vært lite opptatt av å agere konfliktdempende.

Omstridt: Miljøminister Ola Elvstuen (V) har vært lite opptatt av å agere konfliktdempende.

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

gd mener 

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) er en etterspurt statsråd. Lørdag kaster han glans over en viktig utstillingsåpning ved Norsk Fjellmuseum i Lom. Etter høytidelighetene møter han representanter for beitenæringa. Selvsagt er det rovdyrsituasjonen i beiteområdene som er tema.

Denne uka lyktes det kommunale fellingslaget i Øyer med å felle ulven som tidligere i uka rammet sauer i Øyerfjellet. Gode observasjoner, rask varsling, raskt fellingsvedtak og rask mobilisering av mannskaper som har opparbeidet erfaring, gjorde det mulig.

De fleste skadefellingsforsøk ender uten resultater, og beitenæringa frykter at nye retningslinjer fra Elvestuen vil gjøre fellingsforsøkene enda vanskeligere. Krav om at forvaltningen skal kjenne ulvens DNA før eventuell felling, vil i de fleste sammenhenger være fullstendig ødeleggende for et fellingsforsøk. Beitenæringa vet hva konsekvensen ville vært dersom fellingslaget i Øyer skulle ventet på en bekreftet DNA-prøve. I løpet av et døgn kan det handle om flere titalls sauer. Går det noen dager eller uker, er dramatikken enda større.

Ola Elvestuen er invitert til flere steder for å se hvordan rovdyrpolitikken preger beitenæringa. Han har gjort lite for å dempe konfliktnivået som preger rovviltdebatten. Reaksjonene på Venstre-ministerens kurs kommer nå også fra regjeringspartner Frp, der flere framtredende folkevalgte opplever at det er vanskelig å forsvare Regjeringens politikk på området.

Frps innflytelse på Regjeringens rovdyrforvaltning er i nær- heten av null

Stortingsrepresentant Morten Ørsal Johansen omtaler Stortingets bestandsmål som absolutt og som en tydelig marsjordre til statsråden. Det preller av som vann på gåsa. Fremskrittspartiets innflytelse på Regjeringens rovdyrforvaltning er åpenbart i nærhet av null.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags