Felling av ulv er viktigste tiltak

Økning: Tapstallene til beitenæringa øker. Rekordmange sau er tatt av ulv i 2017.Arkivfoto

Økning: Tapstallene til beitenæringa øker. Rekordmange sau er tatt av ulv i 2017.Arkivfoto

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

gd mener 

Beitenæringa i Oppland har rapportert høyere tapstall for 2017-sesongen enn året før. Det er søkt om erstatning for 5.240 søyer og lam. Det er 500 flere enn året før.

Det er grunn til å merke seg at tapstallene går ned i enkelte områder. Sammenhengen mellom tap og uttaket av rovdyr er åpenbar, som i Dovre der flere fellinger av jerv har fått tapstallene i beitenæringa ned på et betydelig lavere nivå enn de siste åra.

Selv om jerven fortsatt er det av de fire store rovdyra som utgjør den største trusselen mot sau på beitet, er det likevel ulven som representerer dramatikken i årets tapstall. 1254 søyer og lam, antar de berørte bøndene at ulven har tatt. Det er nesten 900 flere enn året før. Det er mer enn 400 flere enn i 2013, som inntil år var toppåret når det gjelder tap til ulv i disse beiteprioriterte områdene.

Felling er det viktigste tiltaket for å hindre at tapstallene ikke øker ytterligere

Vinterens lisensjakt på ulv er i gang utenfor det som kalles forvaltningsområde for ynglende ulv. 1. januar bør det være klart for lisensjakt også innenfor dette området. Fordi bestandsmålet er nådd i alle regioner, har rovviltnemndene i Hedmark og Akershus vedtatt at skal tas ut 36 ulver i og utenfor ulvesona i Akershus og Hedmark. Disse tallene inkluderer Julussaflokken og Osdalsflokken, som begge har revir utenfor ulvesona. Årets beitesesong bekrefter at dette er nødvendig. Selv om det var ei svensk tispe som sto for dramatikken i kommunene Gran og Østre Toten sist sommer, kan store tapstall i andre kommuner knyttes til norske revir.

Både beitenæringa og lisensjegerne venter på at klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) skal gi klarsignal. Nå bør han ha den hjemmelen for å starte jakta som han mente at han ikke hadde sist vinter. Felling er det viktigste tiltaket for å hindre at tapstallene ikke øker ytterligere i 2018.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags