Forskningen bekrefter: Beitenæringa fordrives

Endring: Forskerne bekrefter det de fleste har sett: Ulven fordriver beitenæringa fra utmarka. Illustrasjonsfoto: Scanpix

Endring: Forskerne bekrefter det de fleste har sett: Ulven fordriver beitenæringa fra utmarka. Illustrasjonsfoto: Scanpix

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

gd mener

Bruken av bildet er felt i Pressens Faglige Utvalg - les her:

GD er felt i Pressens faglige utvalg

«Færre sau tatt av ulv» var tittelen på en nyhetssak distribuert av NTB tidligere denne uka. Tittelen beskriver nøkternt et utviklingstrekk, og alle som utelukkende er opptatt av tapstall, klapper i hendene.

Utgangspunktet for nyhetssaken, var en ny rapport fra Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO). Mer interessant enn de faktiske tapstallene, er forklaringen på hvorfor det skjer. Tapene går ned fordi sauen i praksis fjernes fra utmark med ulv. Saueholdet i rovdyrområder får mer preg av kulturlandskapsproduksjon enn matproduksjon, det er mer arbeidsintensivt, og økt medisineringsbehov vitner ikke akkurat om bedre dyrevelferd.

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) bruker adventstida til å lete etter muligheter for å gjøre om på vedtakene om å felle ulv i ulvesona. Ingen bør være overrasket om Elvestuen forsøker å trosse Stortingets rovdyrforlik. Noen annen grunn til at saken ikke for lengst er avgjort, er det knapt mulig å se.

Dette gjør den omtalte NIBIO-rapporten viktig. Den bekrefter at ulven fordriver beitenæringa. Nå drives den langsomt ut også fra beiteområder utenfor sona, blant annet fordi skadefelling ikke er effektivt nok, og fordi Regjeringen har vært knipne med å kompensere for den belastningen beitebrukerne påføres av streifulv. Sist sommer rammet det Nord-Østerdalen. Neste år kan det samme like gjerne skje i Gudbrandsdalen.

Venstre leter etter muligheter for å drive en rovdyrforvaltning som er mer i tråd med egne programerklæringer enn Stortingets vilje. Dersom Elvestuen opphever rovviltnemndenes vedtak om lisensjakt i ulvesona, tenner han en brann som kan bli kraftigere enn den forgjengeren Vidar Helgesen antente. Det er det bare stortingsflertallet som kan rydde opp i.

Les også: Ny rapport: Færre sau blir tatt av ulv

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags