Ulvejegerne driver offentlig forvaltning

Forvaltning: Lisensjegerne løser et forvaltningsoppdrag på vegne av Staten. På dugnad.

Forvaltning: Lisensjegerne løser et forvaltningsoppdrag på vegne av Staten. På dugnad. Foto:

Av
DEL

gd mener 

Et par hundre lisensjegere, trolig også noen fra vårt distrikt, har denne uka vært i full sving med å utføre et forvaltningsoppdrag fra Regjeringen. To ulveflokker med tilhold både innenfor og utenfor ulvesona, skal tas ut.

Jakt på store rovdyr er omstridt. Jakt på store rovdyr betyr mye oppmerksomhet, og årets jakt er intet unntak i så måte. Deltakere i forvaltningsoppdraget skjermes så godt det lar seg gjøre. Jaktledere tar seg av offentligheten, og blir dermed også stående som mottakere av drapstrusler og ønsker om død og fordervelse.

I den offentlige debatten forsøker nå både Rovviltets Røst og Bygdefolk for rovdyr å skape et inntrykk av at de aksepterer lisensjegerne som en del av forvaltningen. Jaktmotstanderne forsøker å kontrollere og moderere sympatisørers ytringer og framferd. Ledere sender ut sine oppfordringer om å avstå fra hets, trusler og sjikane, og verstinger blir utestengt fra sosiale nettsamfunn der det meste tidligere kunne passere.

Det er bra dersom det nå setter seg en forståelse av at det som foregår i Østerdalen er lovlig jakt. Det er faktisk Stortinget som har bestemt at norske rovdyr skal forvaltes gjennom slike dugnader som det østerdølene nå driver med, og ikke i regi av det offentliges eget apparat, Statens Naturoppsyn. Oppdraget er krevende, blant annet fordi lisensjakt foregår på helt andre premisser enn et uttak i regi av SNO.

Kanskje er det meste av oppdraget fullført før Oslo tingrett fredag avgjør et krav fra WWF om jaktstans i påvente av at rettssystemet kan behandle et søksmål som handler om norsk forvaltning av ulv i hele sin bredde. Dersom tingretten mot formodning skulle konkludere med at årets lisensjakt stoppes, blir den politiske oppvasken omtrent like utrivelig som debatt-trådene i enkelte nettsamfunn.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags