Gå til sidens hovedinnhold

Et varslet overgrep mot Lesja

Artikkelen er over 4 år gammel

GD MENER Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Når E6 etter hvert blir ferdigstilt og nyåpnet gjennom Gudbrandsdalen er det intet bygdesamfunn i vårt distrikt som rammes så hardt av tungtrafikken som Lesja. Trafikkmengden er formidabel og terroriserende. Og den øker. Det skjer på E136, vegen som snor seg mellom grendene i langstrakte Lesja.

E136 er stedvis oversiktlig og bra, gang- og sykkelvegen avgjør mange steder forskjellen på liv og død. Men summen er likevel utålelig.

Daværende statsminister Kjell Magne Bondevik lot seg for mange år siden berøre av lesjingene situasjon. Da passerte 300 trailere tellepunktet på Bjorli. Det ble omtalt som foruroligende stor trafikk.

I dag passerer 500 trailere tellepunktet. Og flere skal det bli. Særlig dersom Raumabanen som alternativ for godstransport blir avviklet. En slik situasjon framstår et varslet overgrep mot Lesja. Det er en situasjon ingen kan sitte stille og akseptere.

Midt i desember kommer det et offisielt følge nordover i distriktet vårt for å kaste glans over åpningen av nye E6-strekninger. Det er bra. Tross travel innspurt i Stortinget. Hva om Oppland Høyres stortingsrepresentant, Olemic Thommessen, får med seg statsminister Erna Solberg som følge nord til E136 og Lesjasamfunnet en mørk og forblåst førjulstur?

Akkurat som Kjell Magne Bondevik bidro til å gi støtte til lesjingenes kamp for sikrere liv og helse, bør også Erna Solberg gjøre det samme. Tross mange krevende bane- og vegforhold i vårt land, E136 i Lesja utfordrer på helt spesielt vis.

Vegløsningene må uansett Raumabanens skjebne, bli bedre og mer sikre. Så er det i tillegg et spørsmål om sentrale myndigheters oppmerksomhet når framtidige rammebetingelser for Raumabanen skal gis. Gods, persontransport og bidra til reiselivsutvikling trekker alt sammen i samme retning. Dette er en kamp Lesjasamfunnet ikke skal måtte stå alene med. Det er intet annet enn en bred mobilisering som trengs i denne saken.