Den grenda som ikke tåler meningsulikheter, har tapt

Splittet: Splittelsen mange opplever i Skåbu, er langt mer ødeleggende en selve skolesaken.Foto: Einar Almehagen

Splittet: Splittelsen mange opplever i Skåbu, er langt mer ødeleggende en selve skolesaken.Foto: Einar Almehagen

DEL

gd mener 

Budsjettvedtaket om å flytte ungdomsskoletilbudet fra Skåbu oppvekst til ungdomsskolen på Vinstra, har skapt sår. Når grunnsteiner i lokalsamfunn røres, oppstår konflikter. Og nye konflikter forsterker gamle.

I Skåbu har vi sett et ordskifte preget av ulike virkelighetsoppfatninger. Noen er opptatt av å ta vare på det de opplever som et oppvekst- og læringsmiljø, preget av trygghet og gode læringsresultater. Andre har problemer med å kjenne igjen skolen i slike beskrivelser.

Historier om dårlige opplevelser trekkes i tvil, og noen styrer unna det som ville vært naturlige møteplasser, fordi det lokale klimaet er dårlig. For et relativt lite bygdesamfunn er slik splittese kritisk. Det oppstår sår det tar tid å lege, og sår som ikke gror av seg selv. Og hvis en konflikt som skolestriden også får prege andre deler av lokalsamfunnet, oppstår arr bygda vil plages med i årevis.

Det er trist å se at motsetningene er vanskelige å komme over, og at splittelsen blant voksne også får sette sitt preg på den generasjonen som i ungdomstida trekkes mellom hjembygda og kommunesenteret.

Vi snakker gjerne om kvalitetene i små samfunn, om omtanke, raushet og ivaretakelse. Det må være lov å sette ord også på det som ikke oppleves som bra. Det må også være lov å ønske forandring.

Man må gjerne forsøke å plassere ansvar for at mye har blitt vanskelig, og prosessen fram mot et vedtak om å legge ned et skoletilbud kunne helt sikkert vært bedre. Samtidig må lokalsamfunnet erkjenne at den splittelsen mange nå opplever er langt mer ødeleggende enn selve skolesaken. Den som er opptatt av Skåbus overlevelseskraft, bør være den første til å rekke fram neven og si at dette legger vi bak oss. Den grenda som ikke tåler meningsulikheter, har tapt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags