Sørg for at strendene ryddes, og for at en industribedrift fortsatt kan produsere i Skjåk

Kostbart: Rydding koster millioner av kroner. Ottaelva trenger et spleiselag og en gigantdugnad.

Kostbart: Rydding koster millioner av kroner. Ottaelva trenger et spleiselag og en gigantdugnad.

DEL

gd mener 

Med forurensningsloven i handa vil Fylkesmannen sørge for opprydding ved de mest berørte områdene, etter at storflommen i Ottadalen 14. oktober tok med seg og spredte 25.000 kubikkmeter glasopor ned langs vassdraget. Oppryddingen er beregnet å koste flere millioner kroner. Flomrammede Glasopor AS har fått beskjed om at oppryddingen vil skje på selskapets bekostning.

Forsøpling og forurensning som fulgte av flommen, er møtt med det alvor situasjonen krever. Det er gjennomført oppsamling av store mengder isolerende byggemateriale. Fortsatt er strandkanten langs Ottaelva og Vågåvatnet sterkt preget av det som ligger igjen.

Det som fortsatt ligger igjen, bekymrer mange. Ottadalskommunene har tatt ansvar. Bygdefolk har gjort det samme. For lokalsamfunnet handler det om at strandkanten igjen skal bli slik den var.

Men det handler også om noe mer. Opprydding koster. Fylkesmannen i Oppland har i et brev til Miljødirektoratet stipulert kostnadene knyttet til opprydding i Grov i Lom til fem millioner kroner. På toppen av dette kommer ryddingen langs resten av vassdraget.

Flomrammede Glasopor er i tvil om selskapets evne til å bære denne tunge børa. Disse signalene har kommunene forstått. Det har heldig vis også Fylkesmannen, idet det nå blir bedt om statlige penger til oppryddingen fra Miljødirektoratet.

Fylkesmannen mener Glasopor AS ikke har tatt nødvendig initiativ til opprydding etter flommen. Et sterkt, offentlig engasjement fritar selvsagt ikke Glasopor AS for ansvar. Det maktpåliggende i denne saken, er at alle krefter forenes til innsats på en måte som gjør at strendene ryddes, og at en ISO-sertifisert bedrift og en hjørnestein av en industribedrift, fortsatt kan produsere i Skjåk.

Tidenes aksjon i Ottadalen: Må rydde nær 30.000 kvadratmeter for hånd 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags