Kraftsenter for mer bruk av tre

Skogsvirke til ny byggeindustri - grunnlag for nye sastsinger i innlandsregionen.

Skogsvirke til ny byggeindustri - grunnlag for nye sastsinger i innlandsregionen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

GD MENER


Endelig. Trebaserte virksomheter i Oppland og Hedmark går sammen om etableringen av intet mindre enn «Norwegian Wood Cluster». På godt norsk handler dette om at mange miljøer som kan mye om bruk av tre i byggenæringen, går sammen om å bli et framtidsrettet utviklingsmiljø for enda mer bruk av trevirke.

Råvareleverandører, blant andre Mjøsen Skog, går sammen med industrimiljøer, slike som Moelven Industrier, og kompetansemiljøer, slike som NTNU-Gjøvik, og etablerer det som omtales som en næringsklynge. Ambisjonen er intet mindre enn å posisjonere gruppen som «en internasjonalt ledende klynge for industrielt og bærekraftig trebyggeri».

Industrielle satsinger basert på trevirke har vært en mangelvare de siste åra. Mange har derfor etterlyst en kraftsamling basert på trevirkemiljøer. Det samme har Regjeringen gjort, både den rødgrønne regjeringen og dagens regjering. Ønsket om økt statlig engasjement er blitt møtt med utfordring tilbake til trebaserte miljøer.

Etableringen av det nye klyngesenteret i innlandsregionen bør være en åpenbar invitasjon til at myndighetene bidrar med rammevilkår som gjør den nye satsingen realiserbar. Det grønne skiftets innhold favner vidt. Bruk av grønne karboner i industriell sammenheng vil og bør bli stadig viktigere. Med skogfylkene Oppland og Hedmark i et kompetansemessig førersete, bør vi ha forventninger til konkrete industrisatsinger i fortsettelsen.

Den nye innlandsklyngen har internasjonale ambisjoner. I dette ligger det åpenbare utviklingsmuligheter. Kostnadsnivået vil være høyt i bruken av tre, akkurat som i bruk og utvikling av det svarte karbonet. Med høy kompetanse, med vilje og evne til å ligge i front rent industrielt, har trebyggeri en potensielt svært spennende framtid foran seg.

Fra å være en innlandsregion som råvareleverandør, kan vi etter hvert håpe på å bidra til nye industrieventyr. I motsetning til olje- og gassbrønner som tømmes, vil vårt trevirke være en kontinuerlig kilde til fornyelse. Derfor er samlingen i den nye treklyngen en merkedag for svært mange.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags