Nestleder med fallhøyde

Høyt: Nestleder Kjell Ingolf Ropstad og Erna Solberg har skapt forventninger de skal slite med å innfri.

Høyt: Nestleder Kjell Ingolf Ropstad og Erna Solberg har skapt forventninger de skal slite med å innfri.

DEL

gd mener 

KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad spilte høyt da han la abortsaken i potten i kampen om KrFs retningsvalg. Han vant en tett votering, han tapte store deler av eget parti, og står i fare for å tape enda mer dersom sonderinger med Høyre, Frp og Venstre ikke innfrir de forventningene han har skapt hos egne medlemmer.

I dagene etter KrFs landsmøte, har oppmerksomheten blitt flyttet fra KrF og over på regjeringspartiene. Mange opplever at statsminister og Høyre-leder Erna Solberg gikk for langt i å antyde muligheter for endringer i abortloven, for å styrke Ropstadfløyen i kampen mot Knut Arild Hareide. Kanskje kommer det kosmetiske endringer i lovteksten uten substans. Kanskje blir det ikke noe.

Frp-representanter snakker om retten til å følge egen samvittighet i slike saker. Det er vanskelig å se for seg at det skal framforhandles en avtale mellom fire partier som stortingsflertallet ikke kan slutte seg til, fordi enkeltrepresentanter bryter ut av samvittighetsgrunner. Erna Solberg tar ikke den risikoen, ei heller Siv Jensen. Dette illustrerer hvor lite substans det var i nestleder Ropstads stemmefiske før og under landsmøtet.

Det er ikke nok å vinne viktige saker i forhandlinger med H/Frp/V, hvis han ikke samtidig vinner den saken som ble avgjørende for KrFs retningsvalg. Han som før og under landsmøtet ble sett på som den sannsynlige arvtakeren når Knut Arild Hareide går av som partileder, har bygget seg opp stor fallhøyde.

KrF har ingen enerett til å votere på grunnlag av egen samvittighet

Ropstad møter signalene fra Frp med forventning om at de borgerlige stemmer for de endringer i abortloven som KrF får gjennomslag for i regjeringsforhandlinger. KrF har ingen enerett til å votere på grunnlag av egen samvittighet. Og i kamp om regjeringsmakt er det et dårlig utgangspunkt å vurdere andres samvittighetsgrunner som dårligere enn ens egne.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags