Taper-sak som brekkstang

TAPER: KrFs Kjell Ingolf Ropstad taper kampen om å endre abortloven, men vil likevel bli minister.Foto: NTB scanpix

TAPER: KrFs Kjell Ingolf Ropstad taper kampen om å endre abortloven, men vil likevel bli minister.Foto: NTB scanpix

DEL

gd mener 

Abortsaken var Erna Solbergs brekkstang for å lykkes med å få KrF med i forhandlinger om en flertallsregjering. Abortsaken blir Kjell Ingolf Ropstads forløsende brekkstang for å lykkes med å få plassert KrF som alliert med Høyre, ikke med Arbeiderpartiet.

Slik sett får vi en god illustrasjon på hvordan en viktig og følelsesladet sak blir misbrukt for å oppnå vikarierende politiske effekter. Også omtalt som politisk spill.

Erna Solberg kjenner selvsagt sitt eget parti. Hun vet at hun ikke får flertall i egne rekker for å imøtekomme KrFs ønsker. Høyres kvinner er uenig med sin partileder. For å få en slags ro vil likevel partilederen invitere til noen moderate endringer i abortloven. Men innad i dagens regjeringspartier kommer kravet om å være fristilt i voteringer om eventuelle lovendringer.

Dermed kan regjeringssjefen forhandle fram en form for enighet med KrF som ikke vil bli vedtatt. Solberg holder ord overfor KrF – og vice versa. Så gjenstår det å se hva slags oppslutning og autoritet som vil stå igjen for et splittet KrF. Hva slags parti er det KrFs høyrevelgere skal fronte og utvikle i fortsettelsen?

Etter noen dagers forhandlinger er det lite som peker i retning av brudd. Bordet fanger. Ikke bare KrF, men også de høylytte i Fremskrittspartiet som frykter for partiets marginalisering. Der nettopp Erna Solberg kan bruke Venstre og KrF som en buffer mot Frp.

Etter få dager er det Erna Solberg som peker seg ut som forhandlingsvinneren

Et forhandlingsresultat vil vise i hvor stor grad Frp og partiets velgere aksepterer å bli plassert som et marginalisert fløyparti. Høyre ønsker selvsagt å forsyne seg mest mulig også av Frps mer høyreorienterte velgere.

Etter få dager er det Erna Solberg som peker seg ut som forhandlingsvinner. Mens KrF salderes.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags