Ordføreren skjøt seg selv i beina

Bom: Ordfører Brit K. Lundgård skjøt, bommet og beklaget. Sølvskottberget handler om flere feilvurderinger.

Bom: Ordfører Brit K. Lundgård skjøt, bommet og beklaget. Sølvskottberget handler om flere feilvurderinger.

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

gd mener 

«Det skal ikke stikkes under stol at det finnes rasister i Øyer også, det gjør det ...». Arbeiderparti-ordfører Brit Kramrud Lundgård i Øyer har tråkket i salaten, hun beklager feilsteget, men kommer til å slite med utsagnet i NRK-dokumentaren «Svarteperspelet» til etter valget neste høst. Hvis hun blir nominert.

Vi trekker ikke ordførerens utsagn i tvil. Som andre store og små samfunn, har også Øyer sine innslag av både rasisme og fremmedfrykt. Men ordføreren trådte feil idet hun knyttet dette til etableringen av et spesialmottak for voldelige og utagerende asylsøkere på Sølvskottberget. Med det rammet ordføreren hele den gruppen av engasjerte øyværinger som i løpet av denne konflikten kun har hatt en hensikt: Å opprettholde tryggheten - i et nabolag og langs en skoleveg.

I denne sammenhengen framstår rasisme-kortet som en avledningsmanøver. Innbyggerengasjementet har vært utrolig sterkt på et felt der både ordføreren og administrasjonen har feilet. Engasjementet har først og fremst handlet om ei grend som ikke har følt seg ivaretatt, i sak der politisk fokus først og fremst var nye arbeidsplasser. Ordførerens famøse utspill var et forsøk på å få oppmerksomheten bort fra både hva og hvem denne saken egentlig handler om. Når skudd går av før våpenet er ute av hylstret, er det åpenbar fare for å skyte seg i beinet.

Rasismekortet var en avledningsmanøver

I denne saken har det vært stille fra Høyre, som i 2015 sørget for at Lundgård ble ordfører. Øvrige partier står sammen om en uttalelse der de tar avstand fra uttalelsene ordføreren forlengst har beklaget. Det sier noe om at det politiske klimaet i Øyer ikke er spesielt godt for tida.

Lundgård har takket ja til å være listetopp og ordførerkandidat for Øyer Ap også ved neste års kommunevalg. Det er ikke tradisjon for å detronisere sittende politikere i døla-politikken. Øyer Ap må likevel vurdere om det er mulig å gjenvinne makt med Lundgård som listetopp.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags