Akutt-krise i psykiatrien

KRISE: Psykiatrien i Innlandet er i krise, fordi Sykehuset Innlandet gjør som Helse Sør-Øst ber om.

KRISE: Psykiatrien i Innlandet er i krise, fordi Sykehuset Innlandet gjør som Helse Sør-Øst ber om.

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

GD MENER 


Sist uke måtte Reinsvoll psykiatriske sykehus stenge dørene for øyeblikkelig hjelp-pasienter. Akuttavdelingene er fylt opp av svært syke pasienter. Sykehuset kunne ikke ta imot flere pasienter, fordi kapasiteten var sprengt, og fordi nye pasienter ville gjort det umulig å gi allerede innlagte pasienter forsvarlig oppfølging og behandling.

Denne uka tar Reinsvoll igjen imot pasienter for øyeblikkelig hjelp. Ifølge Oppland Arbeiderblad har sykehuset fått bistand fra Gjøvik DPS, noen pasienter er overført til Sanderud, og det er gjort noen interne rokeringer.

Det betyr ikke at krisa i psykiatrien er over. Presset på innleggelser har vært stort over lengre tid. – Hva som skjer videre er det ingen som vet. Avgjørelsene må vi ta fra dag til dag, sier avdelingsoverlege Dag Aarskog til OA.

Akutt-krisa på Reinsvoll illustrerer galskapen i måten å tenke og handle på

Situasjonen ved Reinsvoll illustrerer dramatikken i situasjonen for psykiatritilbudet i Sykehuset Innlandet. Vi har vært vitne til en betydelig nedskjæring av antall sengeplasser. Lite tyder på at tilstanden til denne delen av sykehusvesenet blir særlig bedre i tida som kommer.

En av Sykehuset Innlandets resepter er å skrive ut de pasienter som ikke er riktig så syke. En annen er samarbeid på tvers av helseforetakene, for å utnytte ledig kapasitet andre steder. Ikke noe av dette er medisin som virker.

Den første kan innebære for tidlig utskriving av pasienter. Den andre er ikke tilgjengelig, fordi også andre helseforetak sliter med overbelastning.

Psykiatrien i Innlandet er presset inn i en vond spiral. Beskjeden fra Helse Sør-Øst har vært at antall sengeplasser i Innlandet skal ned, fordi Innlandet har flere sengeplasser enn andre i forhold til innbyggertallet. Akutt-krisa på Reinsvoll illustrerer galskapen i denne måten å tenke på. Pasientsikkerheten settes i spill.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken