Hurra for Frya-gevinstene

Jubel: Når Tina Frya vokser, bør hele dalen glede seg. Arkivfoto: Kari Utgaard

Jubel: Når Tina Frya vokser, bør hele dalen glede seg. Arkivfoto: Kari Utgaard

DEL

gd mener 

Tines distribusjon til 14 kommuner flyttes fra Oslo til Frya i Oppland. Det betyr mer melketapping og nye arbeidsplasser på Frya. Anlegget fra 1990 nærmer seg milliarden i omsetning, og vokser fra 150 til 180 ansatte.

Over flere år er anlegget på Frya utviklet til å bli den trolig aller viktigste industriarbeidsplassen i hele Gudbrandsdalen. Det var ikke selvsagt at det skulle gå slik. Det var heller ikke åpenbart at meierisjef Oskar Aarnes og de andre på Frya skulle hale i land en gevinst som innebærer flytting av et volum på hele 10,8 millioner liter ferdigvarer.

Landbrukssamvirket har møtt den samme kritikken som både annet næringsliv og offentlig virksomhet. Det har vært runde på runde med sentralisering. Rasjonalisering har vært synonymt med at arbeidsplasser enten legges ned eller flyttes til mer sentrale områder.

Også denne gangen kunne det gått slik.

Seier for Frya er en seier for mange miljøer

Meierisjef Oskar Aarnes beskriver en forholdsvis dramatisk prosess, der Frya i realiteten har konkurrert mot Oslo. Hadde de tapt, kunne det endt med svekkelse i stedet for vekst. Nå kan meierisjefen i stedet skrive et nytt kapittel til den stolte bedriftshistorien forgjengerne på Frya startet.

En seier for Frya er en seier for mange. For en landbruksregion som Gudbrandsdalen er foredling av vital betydning. At en distriktspolitisk god avgjørelse også kan forsvares med økt lønnsomhet, gjør det mulig å tenke den tanke at også andre virksomheter kan flytte virksomhet ut fra hardt pressede, sentrale områder. Så er det selvsagt ekstra gledelig at redusert transport også betyr redusert klimabelastning. Flytting fra Oslo og ut betyr gevinst på nær sagt alle områder. Her fortjener mange en gratulasjon!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags