Enkelte lokalsamfunn er dårligere rustet til krisehåndtering enn de var før det nye nødnettets tid

Krise: Justisminister Tor Mikkel Wara må svare for at samband bryter sammen i uvær.

Krise: Justisminister Tor Mikkel Wara må svare for at samband bryter sammen i uvær.

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

gd mener 

Sambandskrisa i Ottadalen som følge av at trær blåste ned på mobil- og bredbåndsnett, kommer på bordet til justisminister Tor Mikkel Wara. Det gjør etter hvert også liknende rapporter fra andre deler av landet, der uværet sist uke førte til at tilsvarende infrastruktur klappet sammen.

Sårbarheten som avdekkes under og etter uvær, er uakseptabel. Dekningsdirektøren i Telenor er helt klar på at det ikke er selskapets ansvar å sørge for dobbel dekning, for å sikre at trafikken kan rutes om alternative linjer når nett klapper sammen. Telenors standpunkt er til å forstå. Det bør likevel ikke være tvil om at det er et nasjonalt ansvar å sikre et mer robust nett. Ikke bare i form av ekstra linjer, men også ved at dagens nett i utsatte områder legges i baken.

Stortingsrepresentant Marit Knutsdatter Strand (Sp) tar opp dette med statsråden med bakgrunn i hendelsene i Ottadalen. Andre representanter har varslet at de vil ha statsrådens redegjørelse etter ekstremværet Ekstremværet Knud sine herjinger i Agder fredag og natt til lørdag. Der var nødnettet både til vanns og på land ute av drift i mange timer.

Justisministeren har allerede kommentert problemstillingene som reises i avisa Fædrelandsvennen. Budskapet er lite løfterikt. Wara viser til at Stortinget har besluttet at nødnett skal bruke eksisterende telelinjer og strømlinjer der hvor dette er mulig, og at langvarige strømutfall og linjebrudd derfor også vil ramme nødnettet. Wara mener også at det er urealistisk og svært kostnadskrevende å bygge et frittstående, alternativt nett.

Dette er lite ambisiøst, og det betyr at noen lokalsamfunn i enkelte krevende situasjoner faktisk er dårligere rustet til krisehåndtering enn de var før det nye nødnettets tid. Det er selvsagt ikke akseptabelt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags