Gå til sidens hovedinnhold

Tøffe tak i Vågå

Artikkelen er over 3 år gammel

gd mener Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vågå Ap har brutt det formelle samarbeidet med Bygdalista. Alliansebruddet betyr halvannet år med mindre forutsigbarhet i lokalpolitikken, og at partienes forberedelser til kommunevalget i 2019 blir litt ekstra spennende.

2015: Iselin Jonassen (Ap) og Mette Vårdal (Sp) gikk til valg som ordførerkandidater for hvert sitt parti, etter at begge sto på Ap-lista fire år tidligere. Arbeiderpartiets tilbakegang i Vågå holdt med å ende med tap av ordførervervet. Etter et valgresultat som fikk svært mange til å vente at Vårdal ville overta ordførerrollen med støtte fra Bygdalista, ble det i stedet Ap og Jonassen som trakk det lengste strået.

Det har gått godt og vel to år. Det har vært to år med litt urolig farvann, men uten de helt store bølgene og den store dramatikken. Når Ap avslutter forholdet til alliansepartneren, er det derfor ganske overraskende.

Begrunnelsen for bruddet handler mer om måter å organisere politisk arbeid på, enn om konfliktfylte enkeltsaker. Ap konkluderer med at det er vanskelig å ivareta hele partiet i samarbeidet med Bygdalista.

Det er vanskelig å drive forpliktende samarbeid over partigrenser. I særdeleshet gjelder dette for partier som er vant til å styre alene.

Selvsagt handler dette også om personlige relasjoner og kjemi mellom partnere. Ap bryter det samarbeidet som sikret at Iselin Jonassen fikk beholde ordførervervet, og bruddet handler ikke om at forholdet mellom toppene i Ap og Bygdalista har vært vanskelig. Beslutningen til Ap kan derfor være et første signal om at Jonassen vurderer å takke nei til renominasjon, eller om at sterke krefter i partiet leter etter en arvtaker. En ny ordførerkandidat må først og fremst stå sterkt blant sine egne, men kan samtidig bli sjanseløs uten allierte når stemmene telles opp i september 2019.