Helgas riksdagsvalg i Sverige angår til de grader også politikk og stemninger i vårt eget land. Ett parti får noen ekstra utfordringer: Fremskrittspartiet.

Sverigedemokraterna (SD) håper på å bli inkludert i en regjeringsplattform for å sikre et regjeringsskifte. Enten dette skjer eller ikke, vil nettopp dette partiets videre politikk tiltrekke seg interesse fra mange innad i Fremskrittspartiet.

Frps stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde har åpenlyst ivret for å få SD-ledelsen med som gjester på regjeringspartiet Frps landsmøte. Så langt er slike forsøk blitt avvist. I sitt arbeid har Tybring-Gjedde også trukket inn Frp-representant Morten Ørsal Johansen fra Oppland.

Begrunnelsen for å få SD-leder Jimmie Åkesson med som gjest, er at SD og Frp har mye til felles i innvandringspolitikken.

Innvandring er en viktig forklaring for å holde vårt samfunn i framgang

 

Allerede før valget har en måling vist at en av ti nordmenn gjerne ville ha stemt på Sverigedemokraterna. Nestleder Sylvi Listhaug brukte svenskekortet i sin valgkamp for ett år siden. Nå er hun foreløpig blitt tøylet av Frp-leder Siv Jensen. Men uansett utfall i Sverige kan det bli fristende for Frp-politikere å ri på stemninger fra det som mange mener bør bli et slags søsterparti i Sverige.

Vi håper Morten Ørsal Johansen kjenner sin besøkelsestid og markerer klar avstand til SD, og at Frp skal forbli et annerledes parti enn SD. Sverige utfordres av en mer opphetet debatt om innvandring enn i vårt eget land.

Innvandring er og vil bli en viktig suksessforklaring for å holde vårt samfunn i framgang. Det er et helt annet perspektiv enn for debatten i Sverige. Samtidig er innsatsen for en vellykket integrering altfor variabel også i vårt land. Frp har et stort ansvar for ikke å forvrenge debatten om hva et mangfoldig samfunn skal romme.