H/Frp-regjering sitter på oppsigelse

INNTIL VIDERE: Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) fortsetter i regjering, men ikke for fire nye år. Det framstår som en politisk umulighet, ikke minst for KrF.

INNTIL VIDERE: Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) fortsetter i regjering, men ikke for fire nye år. Det framstår som en politisk umulighet, ikke minst for KrF. Foto:

Av
DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

GD MENER 


Erna Solberg og Siv Jensen beholder regjeringsmakten – enn så lenge. Takket være Arbeiderpartiets kollaps sitter Høyre og Fremskrittspartiet med regjeringsmakt. Enn så lenge.

Erfarne Erna Solberg vet at Høyre og Frp ikke vil bli sittende i nye fire år. Til det har KrFs leder Knut Arild Hareide forsikret sine velgere om at Frp må ut av Regjeringen, samtidig som han fortsatt ønsker Solberg som statsminister. Dette løftet må Hareide holde dersom han og hans parti skal kunne overleve kommende valg.

Valgvinnerne, Sps Trygve S. Vedum og SVs Audun Lysbakken, lover en mer kraftfull opposisjon. Også dette vil utfordre KrF. For at sittende regjering skal overleve, må Erna Solberg ha støtte fra både Venstre og KrF. Hele tida. I fire år har det holdt med at ett av partiene har gitt Regjeringen støtte.

Ved første korsveg, det kan allerede bli en budsjettsak, blir det fremmet mistillit mot Regjeringen. Før eller siden vil KrF støtte et slikt forslag. Regjeringen må gå, men Ap vil ikke være styringsdyktig. Høyre kommer tilbake i mindretallsregjering. Hareide og KrF kan på denne måten innfri løftet om å få Frp ut av regjeringen og beholde Solberg som statsminister.

I opposisjon vil helt sikkert Sp og SV framstå med økt frimodighet. Partiene kan legge grunnlag for fortsatt vitalitet. Verre er det for Ap. Partiet vet at det må til endringer både i politikk og mannskap. Spørsmålet er hvor raskt Jonas Gahr Støre selv vil ut av lederstolen. Hans nestledere Trond Giske og Hadia Tajik representerer intet framtidig lederskap. Da pekes det heller på Raymond Johansen, byrådsleder i Oslo og tidligere partisekretær.

Årets valg ga avklaringer for en fortsatt H/Frp-regjering. Den vil åpenbart ikke sitte i fire nye år. Til det er det for mange andre partier som vil forstyrre Solbergs styringsdyktighet. For Høyre vil det heller ikke være noen ulykke om Frp blir vippet ut av Regjeringen. Høyre vil som andre mindretallsregjeringer, kunne styre alene. Dette kan i tillegg tjene partiets profil som et bredt og moderat, anlagt folkeparti.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags