Det kommer kutt i videregående

Truet: SV-politikere i norddalen har rett. Tøffere tider venter videregående skole i områder med folketallsnedgng.

Truet: SV-politikere i norddalen har rett. Tøffere tider venter videregående skole i områder med folketallsnedgng.

DEL

gd mener

SV i Vågå forsøker å dra i gang en debatt om det videregående skoletilbudet i norddalen. Færre elever betyr dårligere økonomi for skoleeier, som fra kommende årsskifte er Innlandet fylkeskommune.

Nedgangen i elevtallet er sterkest nettopp i norddalen og i midtdalen, og det er vanskelig å se for seg at det ikke kommer smertefulle kutt i det videregående skoletilbudet. For en region som norddalen, kan kostnadene ved å drive tre skolesteder gå ut over kvaliteten på skoletilbudet.

Den økonomiske virkeligheten som møter fylkespolitikerne, blir neppe særlig bedre i nye Innlandet enn den har vært i Opland og Hedmark hver for seg. Negativ folketallsutvikling rammer distriktskommuner i Hedmark, så vel som i Oppland. Kampen om nok penger til å kunne drive skole alle steder hvor det drives skole i dag, blir bare vanskeligere.

Det er ganske spesielt at det er SV som må drive realitetsorientering av omgivelsene, i en region der partiet stiller liste i bare to av seks kommuner. SV i Vågå vil ikke få gjennomslag for ønsket om at norddølene skal ta debatten om den videregående skolen med det første. Knapt noen vil gå til valg på endringer. En erkjennelse av at noe må gjøres med antall skolesteder for å holde oppe gode nok tilbud både innen yrkesfag og studiespesialisering, sitter langt inne.

Frykten for å støte fra seg velgere er åpenbar

Sp står på bremsene med begge beina. I Oppland Ap sørget representantskapet for å begrense fylkespolitikernes handlingsrom i slike saker i fjor. Frykten for å støte fra seg velgere er åpenbar. Slik er status i maktpartiene, i den regionen der SV nå ringer med alarmklokkene.

SV i Vågå mener at den som bare vil kjempe for å beholde tilbud og lokalisering slik det er i dag, allerede har tapt. Det er en dyster spådom, men mye tyder på at den vil gå i oppfyllelse.

Les også: Vidaregåande skule: Alle sin kamp mot alle?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags