Byutvikling på etterskudd

Konkurranse: Arkitekter har konkurrert om utformingen av Vinstra.

Konkurranse: Arkitekter har konkurrert om utformingen av Vinstra.

DEL

gd mener 

Nord-Fron kommune driver byutvikling. Arkitektkonkurranse er avholdt, en vinner er kåret, og alle gode ideer er lagt på lokalpolitikernes bord. Ideene er mange, og noen av dem helt sikkert også gode.

Vinstra fikk noen muligheter andre tettsteder i Gudbrandsdalen ikke har fått. Da ny E6 skulle legges utenom sentrum, hadde midtdalsbyen arealer å bygge ny næring på. Mens andre handelssteder sliter med fallende omsetning som følge av at ferdselsårer flyttes, fikk Vinstra en mulighet for vekst.

Den muligheten grep kommunen. Nært ny E6 var ny bygningsmasse raskt oppe og i drift. Etableringene er trolig den enkeltfaktor som har påvirket det regionale handelsmønsteret mest på flere tiår. Når noen vokser, blir det mindre til andre.

Nord-Fron har fått kritikk for manglende planlegging og et altfor høyt tempo i utbyggingen nært E6. Mye av kritikken har vært berettiget. Den helhetlige samfunnsplanleggingen har vært forsømt. Hurtigtogsfarten har gitt varehandelen og eiendomsutviklerne stor innflytelse, mens andre samfunnsinteresser har havnet i bakgrunnen.

De med ansvar for tettsteder i vekst, trenger å møte folk som gir dem litt motstand

Man kan derfor godt si at Nord-Fron nå driver byutvikling på etterskudd. Et par år etter at de store parkeringsplassene er anlagt og boks-byggene fylt med handel, kommer forslagene som skal tilføre bykvaliteter. Nå kommer møteplassene. Nå kommer tiltakene som skal gjøre Vinstra vest til noe mer enn et bilbasert kjøpesenter, kliss likt det vi ser langs andre hovedveger.

Så er det interessant at frøningene har valgt å ta med en av sine største kritikere i arbeidet med byutviklingen. Lokalpolitikere og kommunebyråkrater med ansvar for tettsteder i vekst, trenger å møte folk som gir dem litt motstand.

Les også: Slik kan nye Vinstra sentrum bli

Les også: Flytter deler av Peer fra Gålå tilbake til Vinstra

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags