Gå til sidens hovedinnhold

Få trollene ut i sola!

Artikkelen er over 3 år gammel

gd mener Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

MDG-politiker Ingvild Kessel fra Lillehammer høster både støtte og fy-ord, etter at hun valgte å gå ut med sterk kritikk av debattantene på Facebook-sida til Mannegruppa Ottar. Man kan gjerne diskutere om Kessel med sitt utspill på Facebook generaliserer og dermed på urimelig vis rammer alle medlemmer av dette lille nettsamfunnet. Det bør likevel ikke herske tvil om at hun setter fingeren på en særdeles problematisk del av samfunnsdebatten.

Foranledningen er de angrepene på politikere generelt, og på MDG-byråd Lan Marie Nguyen Berg i Oslo spesielt. Kessel mener hetsen eskalerer, uten at det får konsekvenser for hetserne.

Det er åpenbart alvorlig når enkeltpolitikere rammes, når hets og personangrep gjør det vanskelig å stå i rollen som folkevalgt, og når den politiske debatten forstummer som følge av dette. Det gode ved debattrådene på Facebook, er at deltakerne er identifiserbare. At Ingvild Kessel forteller sine følgere hvem noen av disse er ved å publisere en skjermdump, er uproblematisk. De har selv meldt seg på i debatten, og de har selv valgt hvordan de vil uttrykke seg.

Kessel trekker trollene fram i sola. Det er eneste mulige forsvar, dersom vi ikke skal begi oss ut i diskusjoner om å begrense ytringsfriheten. Og det skal vi selvsagt ikke.

Forhåpentligvis kan det å bli konfrontert med egne ytringer virke oppdragende. I november gikk elever ved Vinstra videregående skole ut i et forsøk på å oppdra foreldregenerasjonene til å vise anstendighet i nettdebattene. Vi trenger noen slike stemmer til å minne oss om at dagens grensesprengende debattformer på enkelte plattformer, av og til er hinsides hva folk skal måtte tåle.

Den spontane debatten er i all hovedsak av det gode. I noen sammenhenger trenger vi likevel en påminnelse om at med retten til å ytre seg følger det også et ansvar.

Les også: MDGs førstekandidat i Oppland navngir hetsere

Les også: Her har de regler for hvordan ansatte skal framstå i sosiale medier

Les også: - Voksne, skjerp dere i nettdebatten

Les også: - Facebook kan fylles med dritt, eller med det som er positivt. Det blir to veldig ulike samfunn